Jeruzalémský patriarcha pozval věřící i papeže do Izraele

Jeruzalém - Latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval během svého velikonočního kázání vyzval křesťany, aby neopouštěli Izrael a pozval papeže a věřící z celého světa k návštěvě Svaté země. Slavnostní mše v chrámu Božího hrobu, který patří k nejposvátnějším místům vyznavačů křesťanství, se zúčastnili poutníci z celého světa.

Podle patriarchy Tvala je život pro křesťany na Blízkém východě „nikoli volbou, ale posláním“. V roce 1948 při zrodu Izraele žilo na jeho území 18 procent křesťanů, dnes jsou to jen dvě procenta.

Kvůli oslavám Velikonoc přijelo do Izraele na 150 000 turistů. V zemi kvůli nim panují zvýšená bezpečnostní opatření.

Věřící v Jeruzalémě na velikonoční bohoslužbě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Největší křesťanské svátky se nyní slaví pouze v Jeruzalémě a Betlémě, zbytek země se přidá až k oslavám spolu s ortodoxními křesťanskými církvemi. Ty používají juliánský kalendář a oslaví letos Velikonoce až v květnu.

Velikonoční bohoslužba v irácké Basře
Zdroj: Nabil al-Jurani/ČTK/AP

Za přísných bezpečnostních opatření se velikonoční bohoslužby konaly i v Iráku. „Doufám, že všichni Iráčani budou pracovat na usmíření a vzájemném porozumění dialogem, a ne silou a bojováním,“ prohlásil patriarcha Louis Sako.

Velikonoční bohoslužba v Betlémě
Zdroj: ČT24

Velikonoční mše proběhly i v Austrálii. Kromě velkých měst s početnou křesťanskou komunitou se bohoslužby konaly i v odlehlých místech na severu kontinentu. Připomínají si je i někteří australští Aboriginci.

Křesťané po celém světě oslavili Velikonoce (zdroj: ČT24)