Američané poslali do Jižní Koreje neviditelné Raptory

Washington - Spojené státy vyslaly do Jižní Koreje obávané stíhací letouny F-22 Raptor na společné cvičení. Washington tak chce ještě více dát najevo svoje odhodlání bránit svého jihokorejského spojence v případě konfliktu se Severní Koreou. Ta v posledních týdnech zintenzívnila své vojenské výhrůžky vůči spojencům. Soul dal dnes najevo, že varování nepodceňuje. Na případný útok z KLDR okamžitě odpoví.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje po dnešním setkání s bezpečnostními činiteli prohlásila, že výhrůžky Pchjongjangu bere velmi vážně. „Jakákoli provokace proti Jižní Koreji a jejímu národu vyvolá zásadní odezvu v podobě vojenské odvety bez politických ohledů,“ řekla.

Ministr obrany Kim Pjong-kwan prohlásil, že v takovém případě by Jižní Korea provedla preventivní útoky na severokorejská jaderná a vojenská zařízení. „Velmi rychle bychom přistoupili k tomu, co se nazývá aktivní odstrašení, abychom neutralizovali jaderné a raketové ohrožení ze severu,“ řekl. Ministr zahraničí Jong Pjong-Se má o KLDR tento týden jednat se svým americkým protějškem Johnem Kerrym ve Washingtonu.

Neviditelné raptory i bombradéry B-2 na odstrašující misi

Stíhačky F-22, které jsou „neviditelné“ pro běžné radary, přiletěly na americkou leteckou základnu Osan z Japonska. „(Severní Korea) nedosáhne ničeho vyhrožováním nebo provokacemi, které ji budou jen dále izolovat a které budou podkopávat mezinárodní úsilí o zajištění míru a stability v severovýchodní Asii,“ uvedlo americké vojenské velitelství v Jižní Koreji.

USA před třemi dny vyslaly k cvičnému přeletu nad Jižní Koreu dva své bombardéry B-2, které jsou rovněž vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary a které jsou schopny nést jaderné pumy. Jednalo se prý o „odstrašující misi“. USA a Jižní Korea zahájily společná pozemní, námořní a letecká cvičení již 1. března a pokračovat mají až do 30. dubna. Konají se v době zvýšeného napětí v regionu, jež v únoru vyvolala třetí severokorejská jaderná zkouška.

Kim Čong-un na schůzce s vrchními představiteli armády
Zdroj: ISIFA/KCNA/CHINE NOUVELLE

60 let od války, stále na ostří nože

Soul a Washington pořádají rozsáhlé společné manévry každoročně. Letos se jich účastní asi 10 000 amerických vojáků a 200 000 příslušníků jihokorejské armády. Přestože spojenci každoročně opakují, že manévry jsou obranné povahy, KLDR je pokaždé odsoudí jako nácvik americké invaze na Sever s cílem svržení komunistického režimu. USA mají v Jižní Koreji přes 28 000 vojáků. Významná americká vojenská přítomnost v oblasti se datuje od korejské války z let 1950 až 1953, která skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.

Vedle vojenského cvičení dráždí severokorejský režim i názory, že jeho výhrůžky jsou jen blufováním, které má zvrátit sankce za nedávné jaderné testy. „Pokud nás zrádcovské loutky nepřestanou urážet zmínkami o tom, že je průmyslová zóna v Kaesongu stále v provozu, okamžitě ji bez milosti uzavřeme,“ varovala severokorejská televize.

To by ale pro severokorejský režim znamenalo roční ztrátu v přepočtu téměř čtyř set milionů korun. Peníze, kterých se nebude chtít vzdát. „Severokorejci sice začali do práce chodit v maskovacím oblečení, protože se situace vyhrocuje, ale atmosféra tu není nijak nepřátelská,“ tvrdí jihokorejský zaměstnanec průmyslové zóny.

Jižní Korea odpoví na jakýkoliv útok z KLDR (zdroj: ČT24)