Po volbě prezidenta Pobřeží slonoviny dle OSN zabito na 200 lidí

Abidžan - Téměř 200 lidí bylo prý zabito při násilných útocích, které vypukly v Pobřeží slonoviny po sporných listopadových volbách prezidenta. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů výboru OSN pro lidská práva, které dnes byly zveřejněny. Ještě v neděli přitom vysoká komisařka pro lidská práva OSN Navi Pillayová uváděla bilanci kolem 50 mrtvých a přes 200 zraněných.

Listopadové prezidentské volby prohloubily krizi v Pobřeží slonoviny, rozděleném občanskou válkou v letech 2002 až 2003. Podle volební komise přinesly vítězství kandidátovi opozice Alassanu Ouattarovi, jehož za vítěze uznalo mezinárodní společenství v čele s OSN. Dosavadní prezident Laurent Gbagbo se však odmítl úřadu vzdát.

Mezinárodní společenství, včetně Evropské unie a USA, vyvíjí tlak na Gbagba, aby odstoupil. Gbagbo se však v úterním projevu znovu prohlásil prezidentem Pobřeží slonoviny. Do země přitom pozval mezinárodní komisi, aby prošetřila výsledky voleb. Ouattarův mluvčí to ve středu odmítl jako zdržovací taktiku.

Betty E. Kingová, americká velvyslankyně:

„Máme spolehlivé zprávy, že bylo zabito již téměř 200 osob, desítky dalších byly mučeny či týrány. Další lidé byli uprostřed noci vyhnáni ze svých domovů.“

Premiér Ouattarovy vlády Guillaume Soro ve středečním vysílání francouzské televizní stanice i-Télé vyzval mezinárodní společenství, aby proti Gbagbovi použilo sílu. Po všech sankcích je to podle něj jediné zbývající řešení.