V čele Hamasu je opět Chalíd Mišal

Káhira - Radikální palestinské hnutí Hamas si do svého čela znovu zvolilo Chalída Mišala, který vede islamistickou organizaci z exilu v různých arabských zemích od roku 1996. Jeho znovuzvolení by mohlo oživit usmiřování mezi Hamasem a konkurenčním Fatahem palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse podporovaného Západem.

Pro šestapadesátiletého Mišala se v tajném hlasování podle předpokladů většinově vyslovilo shromáždění Hamasu. Mišal ještě loni údajně naznačoval, že o zvolení lídrem hnutí už nebude usilovat. Podle diplomatických zdrojů byl unaven politickými střety s vedením hnutí v pásmu Gazy, kde Hamas vládne. Mišala podporují regionální mocnosti Turecko, Egypt a Katar, kde nyní vůdce Hamasu žije.

Hamas chce uspíšit oddělení výuky dívek a chlapců

Parlament pásma Gazy, který ovládá radikální hnutí Hamas, dnes přijal zákon zavádějící oddělenou výuku chlapců a dívek od čtvrtého ročníku veřejných i soukromých škol. Jde o dosud nejrozsáhlejší pokus hnutí prosadit svůj ultrakonzervativní sociální program v pásmu Gazy, kde žije na 1,7 milionu lidí.

V současnosti se ve veřejných školách v pásmu žáci učí společně bez ohledu na pohlaví do sedmé třídy; soukromé školy si určují vlastní pravidla. Nový zákon, který rovněž zakazuje, aby muži napříště učili v dívčích třídách, má platit od nového školního roku, tedy od září. Během šestileté vlády Hamas zaváděl různé změny, mimo jiné zakázal ženám kouřit na veřejnosti vodní dýmky. Některé dekrety byly ovšem pozastaveny, když se setkaly s odporem veřejnosti.

Hodiny zabíjení pro školáky? „Příprava k osvobození Palestiny“

K počinům Hamasu v oblasti školství patřilo letos v lednu ohlášení záměru otevřít vojenskou akademii pro děti ve školním věku. Představitelé hnutí tento krok vysvětlovali tím, že je třeba, aby se v tomto zařízení děti připravovaly „k osvobození Palestiny“.