Maduro dál těží ze vzpomínek na „Chávezův bič“

Caracas - Ve Venezuele oficiálně startuje kampaň před prezidentskými volbami. Necelý měsíc po smrti Huga Cháveze a dva týdny před hlasováním podle průzkumů jasně vede dosavadní viceprezident a Chávezem vybraný nástupce Nicolas Maduro. Ten nejvíc těží ze sympatií běžných Venezuelanů k zesnulému prezidentovi.

Mezi nejzávažnější problémy venezuelské ekonomiky, skrze které chce lákat voliče opoziční strana Primero Justicia, patří vysoká inflace, chudoba a nezaměstnanost. Její lídr Henrique Capriles slíbil i konec ropných dodávek spřátelému kubánskému režimu. „Neřekl jsem, že nebudu prodávat ropu Kubě. Řekl jsem, že ji nebudeme rozdávat žádné zemi v Latinské Americe nebo na celém světě. Ani kapkou naší venezuelské ropy nebudeme platit politické projekty v jiných zemích a udržovat tamní režimy při životě,“ uvedl Capriles.

Úřadující prezident a jasný favorit voleb Nicolas Maduro nic takového vymýšlet nemusí. Hugo Chávez ho označil za svého následovníka a úřadující prezident tak hlavně oživuje stále čerstvé vzpomínky. „Představte si, jak budou mít lidé vládnoucí této zemi dalších 500 let přímo před sebou Chávezův bič. Bude je každý den sledovat. Proto už této zemi nikdy nemůže opět vládnout buržoazie, nevydrželi by u moci ani týden. Chávezův bič zajistí spravedlnost,“ hřímá ve svých projevech Maduro.

Kaple sv. Huga Cháveze

Hugo Chávez jako by nezemřel nejen pro viceprezidenta. U svých nejvěrnějších příznivců už necelý měsíc po své smrti získal téměř božský status. A na jeho počest vysvěcují podobné kaple. „Je to pravda, je to pravda. Je naším Ježíšem Kristem, naším svatým. Znamená pro nás všechno,“ řekla strážkyně kaple sv. Huga Cháveze Elizabeth Torres. A nezahálí ani státní televize. Ta opakuje krátký animovaný klip, ve kterém Huga Cháveze zařadila do společnosti největších postav jihoamerické historie - hned vedle Evity Peronové, Simona Bolívara nebo Che Guevary.