Sežerou řasy všechny skleníkové plyny?

New York - Globální oteplování vyvolané skleníkovými plyny v atmosféře je strašákem současné generace klimatologů. Dva podnikatelé ve Spojených státech tvrdí, že našli řešení - mořské řasy rostoucí v zálivu Chesapeake na východě Spojených států.

Miliardu let stará rostlina se stala součástí technologického zařízení 21. století. Mohlo by to být řešení na palčivou otázku, co se skleníkovými plyny, které podle nejčernějších prognóz jednou zničí celou planetu Zemi. „Můžeme vzít plyny z komínů a výfukové plyny po spálení jakéhokoliv fosilního paliva a vyčistit je. Dokážete si to představit? Fosilní paliva se mohou stát čistým zdrojem energie. To je dnes neslýchané,“ upozorňuje ředitel společnosti HY TEK Bio Robert Mroz.

Biotechnologická firma z Baltimoru mění dosud nemyslitelné ve skutečnost. Marylandská univerzita pro ni mezi stovkami druhů řas hledala takové, které se budou ochotně živit metanem a dalšími zplodinami. „Hy Tek Bio se zajímá především o ty řasy, které vychytají oxid uhličitý. To je první kritérium. Chtějí druh, který rychle roste, aby měli vysokou produktivitu. A druh s vysokým obsahem lipidů, které se pak mohou využít při výrobě biopaliv,“ říká biolog Marylandské univerzity Feng Chen.

Hned několik druhů řas splnilo všechna kritéria a otevřela se jim cesta ze zkumavek do akvárií a následně velkých bioreaktorů. Ke krmivu, které zbytek planety dusí. „Než se plyny dostanou zdola do horní části šestimetrové nádrže, řasy veškerý oxid uhličitý, oxidy dusíku a další látky z metanu absorbují a využijí ke svému růstu a rozmnožování. Z horní části nádrže pak vychází čistý kyslík,“ dodává Jack French z HY TEK Bio.

Ze dna se každé čtyři dny sklidí skoro deset kilo nových řas. Vědcům se podařilo růst ještě urychlit osvětlením - blikající světlo dávkované v cyklech zajistí největší sklizeň. Řasy jsou zatím málo známou surovinou, ovšem neprávem. „Používají se při výrobě léků, pleťových krémů, zahušťování kosmetických produktů a barviv. Dají se z nich vyrábět bioplasty, jsou základem doplňků výživy a zvláštních druhů výživy pro lidi stižené hladomorem. Jdou z nich vyrábět biopaliva,“ dodává Mroz.

Projekt je na nejlepší cestě vydat se z laboratoře do světa. Na biopalivo z řas se těší baltimorská radnice, která jím chce pohánět městské autobusy. Investorů je dost a zelená se líbí i zbrojním firmám. Levné bioreaktory těsně za frontou by mohly produkovat palivo pro vojenská auta a letadla přímo v místě konfliktů.

Řasy jako řešení pro skleníkové plyny? (zdroj: ČT24)