Britský premiér se neohroženě pustil do záchrany života

Londýn - Britský premiér David Cameron se před médii a voliči blýsknul povedeným kouskem. Kvůli záchraně ohroženého života se vrhl do močálu. V nebezpečí bylo zvíře, jedna ze sousedových ovcí. Příhoda se stala 1. dubna. Mluvčí britské vlády ovšem ujistila, že nešlo o aprílový žertík.

Premiér se zrovna vracel z návštěvy u farmáře poblíž svého domu v Chipping Norton v hrabství Oxfordshire, když zaslechl zoufalé bečení ovce, která zapadla do mrznoucího bahna. Neváhal a spolu se svými dvěma ochránci skočil do bahna, aby ohroženému zvířeti pomohl. „David byl úžasný. Byl zablácený, celý zaneřáděný, jako by vylezl z chlévu. Byla na něj pěkná podívaná,“ nadšeně prohlásil farmář Julian Tustian.

„Ovce zvaná Swampy (Močálovitá) to přežila a cítí se dobře,“ poznamenal Cameron. Po zážitku si prý není zcela jist, zda se pustí do farmářské kariéry, nicméně venkov má stále rád. Ovce šla do močálu za svými dvěma jehňaty, která se ale utopila.

Cameron už Tustianovi pomohl se stádem v prosinci 2007. Tehdy u ovce, která se snažila přivést na svět dva potomky, fungoval jako farmářův asistent, dokud jehňata neuzřela světlo světa. Podle tehdejších zpráv Cameron nabízel své služby i jako porodník, protože má útlejší dlaně než farmář, ale nabídka nebyla přijata.