Hollande čelí skandálům kvůli tajným fondům

Paříž - Francouzský prezident a jeho vláda mají další problém. Francois Hollande už dal kvůli podezření z podvodu v souvislosti s tajným švýcarským kontem ruce pryč od bývalého ministra Jeroma Cahuzaka. Teď ale vyšlo najevo, že na seznamu lidí s účty v karibských daňových rájích je i pokladník prezidentovy volební kampaně.

Chyba jednotlivce, nikoli celé vlády - tak Francois Hollande Francouzům vysvětloval, proč muž zodpovědný za státní rozpočet tají své švýcarské konto a transakce, ke kterým na něm dochází. „Oklamal nejvyšší představitele státu - prezidenta, vládu, parlament - a jejich prostřednictvím francouzský lid. Je to vážná a neodpustitelná chyba a urážka republiky,“ uvedl Hollande. 

Kauza je velkou ranou pro stále méně populárního francouzského prezidenta. Právě jeho ministr pro rozpočet Cahuzac přitom před sebou měl jeden z nejdůležitějších úkolů - snížením schodku francouzského rozpočtu přesvědčit voliče i investory. Teď bude přesvědčovat hlavně vyšetřovatele. „Typická byla snaha tyto vklady skrývat za různé finanční nástroje nebo nastrčené společnosti nebo prostředníky,“ uvedl ženevský státní zástupce Yves Bertossa. 

Hollande ztratil důvěru

François Hollande ztratil přízeň voličů, kteří mu loni pomohli k volebnímu vítězství. Podle ankety ústavu Sofres mu důvěřuje jen 27 procent obyvatel, což je nejhorší výsledek nějakého prezidenta Francie téměř rok po nástupu k moci od roku 1981. Může za to hlavně přetrvávající vysoká nezaměstnanost, ale také skandál kolem bývalého ministra rozpočtu.

Jerome Cahuzac
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Chesnot

A tajné účty jeho nejbližších dohání francouzského prezidenta hned ve dvou případech. Nejnověji vyšlo najevo, že jeden takový vlastnil v karibských daňových rájích i pokladník jeho volební kampaně.