Pomoc přichází pomalu, zoufají si Argentinci a zapalují ohně

Buenos Aires - Nejméně 57 lidí zemřelo při rozsáhlých povodních v Argentině. Policie a armáda stále pátrá po dalších obětech. Tisíce lidí jsou i nadále bez proudu. Pomoc do nejpostiženějších oblastí se dostává jenom pomalu a lidé se začínají bouřit.

Zničené domy, polámané stromy, převrácená auta. Voda už v provincii Buenos Aires většinou opadla, pátraní po lidech, které ničivé povodně zasáhly, ale nekončí. Policista Alejandro Fernandez se pustil do vlastní záchranné mise. Na svém člunu prohlíží dům od domu: „Myslím, že počet obětí bude vyšší, ještě tu někde budou těla. Je to smutné a bolestivé. Když jezdíme kolem na člunu, nedá se na to dívat.“

Řada lidí při nečekané přírodní katastrofě přišla o všechno. Města podle nich na takový příval deště nejsou připravená. „Voda kompletně zaplavila většinu domů, jsou absolutně zdevastované. Nenajdete tu domácnost, která by o nic nepřišla,“ popisuje záchranář Jorge Medina.

„Je tu spousta hmyzu, hadů a krys, které vyplavila voda. Je tu všechno možné, je to opravdu příšerné,“ říká obyvatelka předměstí Villa Elvira Lucia Lopezová.

Frustrovaní obyvatelé chudinských čtvrtí blokují silnice

Smutek a bolest se teď ale hlavně v chudinských čtvrtích mění na frustraci. Lidem vadí, že pomoc do postižených oblastí přichází jen pomalu. Proti nečinnosti úřadů tak protestují blokováním silnic a zapalováním ohňů. „Potřebujeme, aby nám někdo pomohl. Budeme blokovat silnice tak dlouho, dokud nám někdo nepřiveze zásoby, abychom dál mohli pokračovat v uklízení,“ dodává další z obyvatelek předměstí Buenos Aires.

S humanitární pomocí teď přichází armáda spásy. Hlavně do předměstí, ve kterých jsou slumy, rozváží balenou vodu a zásoby jídla. Až poté se začne rozdělovat materiál na opravu zničených domovů.

Argentina likviduje následky povodní (zdroj: ČT24)
Vydáno pod