V Číně vybíjejí kvůli obavám z ptačí chřipky drůbež

Peking - Už šestý člověk zemřel v Číně na nákazu novou formou ptačí chřipky. Země celkem eviduje 14 případů. V oblasti Šanghaje už začali vybíjet drůbež, která by mohla být jedním z původců infekce. Situaci v Číně sledují i Spojené státy. Tamní centrum pro prevenci začíná pracovat na vakcíně, která by se na trh mohla dostat do půl roku.

Novou formou ptačí chřipky se v Číně do teď nakazilo 14 lidí, šest zemřelo. Není zatím známo, že by nová forma ptačí chřipky byla přenosná z člověka na člověka. Proto ani Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím nevyhlásila varování před hrozbou pandemie.

Světová zdravotnická organizace všechny výskyty nového viru nicméně velmi bedlivě sleduje a snaží se vyšetřit zdroj nákazy. „Je důležité zjistit způsob přenosu, aby mohla být rozvinuta opatření k prevenci a kontrole onemocnění,“ říká Alena Šteflová, ředitelka české kanceláře WHO. 

Šteflová dodává, že zatím všechny případy úmrtí na nový virus doprovázely závažné respirační obtíže s výraznými dýchacími problémy nebo zápalem plic. „V současné době neexistují žádná restriktivní opatření v cestování, doporučuje se zaměřit se na osobní hygienu a správné tepelné zpracování drůbeže včetně vajec,“ doporučila Šteflová. Panují ale obavy, aby nedošlo k podobnému vývoji jako u příbuzného viru H5N1. Kvůli němu zemřelo po celém světě 360 lidí, většinou poté, co přišli do přímého kontaktu s infikovanými ptáky. 


Zobrazit H7N9 map na větší mapě

Největší počet obětí a nakažených hlásí Šanghaj, jeden člověk ale na ptačí chřipku zemřel také v provincii Ťiang-su a jeden ve městě Chang-čou.

Mluvčí WHO Gregory Hartl:

„Máme 15 případů v rozlehlé geografické oblasti, nic ale nenaznačuje epidemiologické spojení mezi potvrzenými případy a možný přenos z člověka na člověka.“

Likvidace drůbeže na šanghajské tržnici
Zdroj: ISIFA/EPA/HE YUAN

Čínské úřady dnes nechaly v Šanghaji vybít 20 536 ptáků - hus, kachen, kuřat a holubů. Zvířata totiž mohla šířit virus H7N9. Podle všeho nákaza pochází právě ze šanghajské tržnice. Tady se totiž našly stopy viru u holoubat, jež nabízeli zdejší prodejci.   

Úřady kromě vybití drůbeže zajistily také dezinfekci celé tržnice. Vyvezly odtud klece. Ztrátu nahradí prodejcům vláda.

Studio ČT24 o ptačí chřipce (zdroj: ČT24)