A cenu za nejpřekvapivější bondgirl dostává…

Londýn - Britská královna Alžběta II. obdržela čestnou cenu Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) za svou podporu filmovému průmyslu, ale také za překvapivé ztvárnění „nejpamátnější bondgirl“ na olympijských hrách v Londýně.

Cenu předal šestaosmdesátileté panovnici režisér a herec Kennegh Branagh. „Královna je kmotrou mnohých organizací, které pomáhají kinematografii, a nedávno byla hvězdou letních olympijských her v Londýně, kdy zahrála tu nejpamátnější partnerku Jamese Bonda,“ prohlásil předseda BAFTA John Willis za smíchu a potlesku 300 herců, režisérů, scénáristů a dalších filmových tvůrců na večírku konaném na zámku Windsor.

Alžběta II. se stala jedním z největších překvapení slavnostního červencového zahájení londýnské olympiády, kdy hrála v předtočeném klipu po boku filmového představitele neohroženého britského agenta 007 Daniela Craiga sebe sama. Podle filmařů předvedla při svém debutu profesionální výkon a natočila scénu na první záběr.

V krátké sekvenci Craig jako agent James Bond vejde do královniny pracovny, královna pronese „Dobrý večer, pane Bonde“ a nechá se doprovodit k vrtulníku, který ji za Bondova doprovodu dopraví na olympijský stadion ve Stratfordu. Když několikaminutový film skončil, objevil se nad stadionem skutečně vrtulník, ze kterého vyskočili dva kaskadéři oblečení jako královna a Bond. Když se snesli na zem, skutečná královna vešla za bouřlivého potlesku na stadion, ovšem za doprovodu manžela.