Mušaraf na třetí pokus zvládl registraci volební kandidatury

Islámábád – Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf zaregistroval svou kandidaturu pro květnové volby. Do země se vrátil z dobrovolného exilu minulý měsíc. Čelil nařčení, že během své vlády porušoval ústavu – na dvou místech mu úřady kandidaturu zamítly. Nakonec se mu podařilo zaregistrovat v odlehlé části severního Pákistánu.

Úřady ve dvou volebních obvodech v jižním a centrálním Pákistánu kandidaturu zamítly s přihlédnutím k námitkám exprezidentových kritiků, že Mušaraf během své vlády porušoval ústavu. V Islámábádu o Mušarafově další přihlášce do volebního souboje zatím rozhodnuto nebylo.

Kandidatura ve vzdáleném regionu u pákistánsko-afghánských hranic patrně pozornosti exprezidentových odpůrců unikla. Zatím není jasné, jak Mušarafův další postup ovlivní soudní procesy, kterým ve vlasti čelí.

Exprezident se dostal k moci v roce 1999 převratem a přežil tři atentáty; v roce 2008 byl donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. V Pákistánu je nyní obviněn ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Mušaraf je stíhán také kvůli odvolání soudců v listopadu 2007, všechna obvinění ale označuje za nepodložená a politicky motivovaná. Svůj návrat do vlasti zdůvodnil tím, že se chce před soudem očistit, aby se mohl ucházet o poslanecký mandát v květnových volbách, kdy se mají poprvé v pákistánských dějinách vlády vystřídat pokojnou cestou.