Zemětřesení v Íránu zabilo 37 lidí a srovnalo dvě vesnice se zemí

Teherán – Třicet sedm lidí zemřelo při zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice v jižní oblasti Íránu. Zraněno je 850 osob, dvě vesnice byly zcela srovnány se zemí. Otřesy byly zaznamenány zhruba 90 kilometrů od Búšehru, kde stojí jediná jaderná elektrárna v zemi. Ta prý není poškozena. Vše se odehrálo krátce poté, co Írán ohlásil další těžbu uranu a pokračování svého jaderného programu navzdory výhradám západu. Podle ruské firmy, která se na stavbě elektrárny podílela, nejsou z reaktoru hlášeny žádné změny. Elektrárna dál funguje v běžném režimu.

Nukleární zařízení se nacházelo ve zhruba stokilometrovém okruhu, uvnitř kterého podle statistik podobně silné zemětřesení může ničit budovy. Země se otřásla v 16:22 místního času (13:52 SELČ) a pak bylo zaznamenáno ještě několik následných otřesů. Zemětřesení o síle 6,3 stupně bylo lokalizováno v řídce obydlené oblasti u města Kákí.

Dvanáctitisícové město Kákí leží jižně od provinčního střediska Búšehr. Otřesy vyvolaly paniku a lidé vybíhali ven z domů. Na nejpostiženější místo vyjeli záchranáři a přelétávaly nad ním vrtulníky. Většina domů v této zemědělské oblasti je postavená z hliněných cihel a zemětřesení těžko odolává. Záchranné práce komplikovala také tma, která padla krátce po odpoledních otřesech. Dodávky vody a elektřiny jsou přerušené. Ve městě Dashti se teď shromažďují davy lidí bez střechy nad hlavou a hledají pomoc. Na pořádek dohlíží policie i armáda.

Zemětřesení pocítili až ve vnitrozemském Šírázu a také na západním pobřeží Perského zálivu, ve Spojených arabských emirátech, Bahrajnu a Kataru. V Manámě a Dauhá byli lidé evakuováni z úřadů.

Zemětřesení v Íránu zabilo 37 lidí a srovnalo dvě vesnice se zemí (zdroj: ČT24)

Provoz v elektrárně v Búšehru byl zahájen oficiálně v roce 2010, produkce pak na podzim roku 2011. Provoz byl ale několikrát kvůli technickým problémům přerušen. „Zemětřesení reaktor nijak neovlivnilo. Zaměstnanci pracují v normálním režimu a radiace je naprosto v normě,“ sdělil k situaci v búšehrské elektrárně zástupce ruské společnosti Atomstrojexport, která se na výstavbě podílela. Západní odborníci a státy Perského zálivu vyjádřili v minulosti obavy nad tím, že Íránci budují jadernou elektrárnu v seizmicky aktivní oblasti.

Írán leží v tektonicky aktivní oblasti a zažil už řadu ničivých zemětřesení, jako jediná země na světě se přitom nepřipojil k Úmluvě o jaderné bezpečnosti. Nejkatastrofálnější zemětřesení posledních let udeřilo v prosinci 2003 a zabilo 31 000 lidí, tedy čtvrtinu obyvatel města Bám na jihu země.