Keňský prezident přísahal na stejnou bibli jako jeho otec

Nairobi - Nový keňský prezident Uhuru Kenyatta složil prezidentský slib. Udělal to na stadionu v Nairobi, kde na inauguraci dohlíželo na 60 tisíc jeho stoupenců. Kenyatta přitom čelí u mezinárodního tribunálu obvinění, že je zodpovědný za rozdmýchávání násilí během prezidentských voleb v roce 2007. Politik veškerá obvinění popírá. Již dříve se ale nechal slyšet, že bude s ICC spolupracovat, aby očistil své jméno.

Kenyatta v březnových volbách porazil premiéra Railu Odingu. Teď nový keňský prezident složil přísahu na stejnou bibli jako jeho otec, první keňský prezident Mzee Jomo Kenyatta. Nadšeným potleskem doprovodilo jeho přísahu asi 60 tisíc stoupenců shromážděných na stadionu. 

Slib keňského prezidenta:

„Přísahám, že budu věrný a skutečně oddaný keňské republice. Budu se řídit ústavou Keni, budu ji chránit stejně jako ostatní zákony. Budu bránit a podporovat svrchovanost, jednotu a důstojnost svých lidí.“

Ceremonie se účastnili i představitelé asi dvacítky afrických zemí. USA a státy Evropské unie vyslaly na Kenyattovu inauguraci velvyslance. 

Pro západní státy je Keňa podstatným spojencem v regionu v boji proti islamistům. Jenže vzhledem k tomu, že se v čele země objevil člověk, který má jít před mezinárodní tribunál, musí teď západní státy přistupovat ke vztahům ke Keni velmi citlivě. 

„Jsou ve velmi obtížné situaci,“ řekl o západních státech expert na Keňu z britské Warwické univerzity Daniel Branch. „Osobně předpokládám, že si každý (stát) najde nějakou metodu kompromisu.“   

Prvním signálem toho, že Západ má zájem na tom udržet si s Keňou vřelé partnerství, je schůzka amerického velvyslance Roberta Godeca s Kenyattou, jež proběhla už minulý týden.

V létě by se měl Kenyatta zodpovídat u Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu z obvinění ze zločinů proti lidskosti. Při volbách v roce 2007 měl údajně organizovat kmenové násilnosti, při nichž zemřelo na tisíc lidí. Sám Kenyatta to popírá, jeho právníci se teď snaží o stažení všech obvinění.