Američané pošlou do Perského zálivu laserovou zbraň

Washington - Námořnictvo Spojených států vyšle do Perského zálivu loď s laserovou zbraní, která bude schopna sestřelovat bezpilotní letadla a zničit menší plavidla. Zbraň by měla mít na palubě loď USS Pons, která byla v roce 2011 vyřazena z provozu. Nyní se ale s technologickou novinkou na palubě vrací do akce.

Podle vojenského analytika Martina Kollera má nasazení laserové zbraně v oblasti hlavně demonstrovat technologické schopnosti Spojených států a zastrašit Írán a KLDR.

„Írán si uvědomuje, že nemůže technologicky armádě USA stačit. Může nasadit maximálně námořní miny a bezpilotní letouny. Proto byla do oblasti poslána USS Pons, na které bude speciální protiminová jednotka. Jsou v ní potápěči, rychlé čluny a specializované vrtulníky s robotickým zařízením na vyhledávání min. Pro případ, že by byla jednotka napadena ze strany Íránu bezpilotními prostředky, je loď vybavena laserovým obranným systémem,“ uvedl Koller.

„Tohle je budoucnost. Laserová zbraň je velkým krokem ve vývoji moderního vedení boje s využitím řízené energie. Je to jako objev střelného prachu v době nožů,“ uvedl Peter Morrison z Úřadu pro vývoj námořnictva.

Americká armáda uznává, že její laserový prototyp ještě není dost silný na to, aby dokázal sestřelit stíhačku nebo raketu. To je otázkou dalšího vývoje. Výroba prvního kusu této zbraně stála přes 30 milionů dolarů.

Náklady na jednu laserovou střelu mají být menší než jeden dolar. „Porovnejte to se stovkami až tisícovkami dolarů, co stojí běžná raketa. To je hlavní výhodou této technologie,“ uvedl vedoucí výzkumu námořnictva admirál Matthew Klunder.

Rozhovor s Matinem Kollerem (zdroj: ČT24)