Albánskému komunistickému monumentu hrozí zbourání

Tirana - Jedné z nejznámějších komunistických staveb v centru albánské metropole hrozí demolice. Albánská vláda chce strhnout někdejší památník diktátora Envera Hodži, v němž nyní sídlí Albánské mezinárodní centrum kultury, a na jeho místě vybudovat novou poslaneckou sněmovnu. Nápad se ale nelíbí architektům a opozici, zvlášť když téměř 23 metrů vysoká budova byla v roce 2003 zapsána na seznam kulturního dědictví země.

Stavba někdejšího památníku, která je kvůli svému tvaru známa jako Pyramida, byla postavena krátce po Hodžově smrti v dubnu 1985. Původně se zde nacházelo muzeum, které připomínalo jeho vládu. Po pádu režimu bylo ale uzavřeno.

Současný parlamentní komplex podle předsedkyně zákonodárného sboru Jozefiny Topalliové neodpovídá standardům zemí Evropské unie a ani států v regionu. Také premiér Sali Berisha v listopadu prohlásil, že současná podoba budov je pro zákonodárce nevyhovující.

Vláda demolici obhajuje také z ekonomických důvodů. Podle Berishi nemá tamní plocha o 30 tisících metrech čtverečních jinou než nostalgickou hodnotu. Přitom cena za jeden metr čtvereční se odhaduje v přepočtu na asi 50 tisíc korun. Nový komplex by podle plánů vlády hostil vedle parlamentu také budovu nejvyššího soudu.

Opoziční strany jsou ale ostře proti vládním záměrům. Podle nich je současná stavba památkou, kterou nelze strhnout. Řada architektů demolici rovněž odsuzuje. Podle albánského umělce a někdejšího disidenta Makse Vela má budova architektonickou hodnotu a navíc ji vhodně obklopuje okolní zeleň. Fórum na obranu historického dědictví Albánie již spustilo petiční akci.

Někdejší památník Envera Hodži
Zdroj: ČT24/Wikipedie