Zpřísňování zákonů vyhnalo z Colorada lovce

Denver - Americký Senát rozhoduje o první části zákonů omezujících držení zbraní, jak je navrhuje prezident Barack Obama. I když není zdaleka jisté, že se najde potřebná podpora, řada států po sérii nedávných útoků zavedla vlastní přísnější kontroly. Jenže třeba Colorado už teď pociťuje, jak tvrdý může být bojkot stoupenců zbraní.

Prezident Obama navrhuje, aby zákonodárci obnovili zákaz prodeje útočných zbraní vojenského typu a zásobníků s kapacitou nad deset nábojů. Žádá také, aby Kongres uzákonil prověrky minulosti všech lidí, kteří si chtějí střelnou zbraň koupit. 

I samy některé státy (jako třeba New York) schvalují tvrdší zákony. V Coloradu místní vláda demokratů prosadila přísnější kontrolu prodeje zbraní a také zákaz vysokokapacitních zásobníků, které použil třeba střelec v Tucsonu nebo Auroře. Colorado je přitom státem lovců a sportovních střelců. 

Z lovu a rybaření má Colorado téměř 40 miliard korun ročně, což je druhý největší příjem z turistiky hned po lyžování. A jakákoliv změna v legislativě týkající se zbraní bude v době napjatých rozpočtů zvlášť citelná. 

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Už teď je znát, že si mnoho lidí raději vášeň pro lov odpustí. „Měli jsme skupinu 5 lovců, kteří se přihlásili na zvláštní program - o ten je potřeba požádat začátkem roku. Řekli nám ale, že už do Colorada nepřijedou. Přišel jsem o tenhle příjem na rok dopředu,“ říká majitel lovecké firmy Bruce Ayers. 

Proti zpřísnění zákona se teď rozhodli podat protest místní šerifové, více jak polovina jich zažaluje místní vládu, aby opatření zrušila. Proti rozhodnutí se ozvali příznivci zbraní v Coloradu i v novém spotu, který se snaží nalákat zákazníky zpět. Má je přimět, aby protestovali jinak než bojkotem. Lovcům z celé Ameriky vysvětluje, že nové zákony se jich přímo netýkají - a že ve stanu můžou se svou zbraní usínat stejně jako dřív. 

Vydáno pod