Do „marihuanového“ Colorada budou speciální zájezdy

Denver - Colorado se chystá na příliv marihuanové turistiky. Spolu s Washingtonem je totiž prvním státem, který schválil i rekreační užívání. Dosud se smí prodávat jen na lékařský předpis. Přesná pravidla se sice teprve tvoří, třeba podnikatel Matt Brown už ale připravuje tématické zájezdy. Turistům nabídne týden, který se celý ponese ve jménu jedné rostliny. Kritici se přitom obávají, že bude poškozeno dobré jméno státu.

Obchody i vaření - programových bodů bude spousta

Brown bude mimo jiné pořádat kurzy vaření s konopím. „Lidi tohle nikdy nezažili - tedy jet na prázdniny a mít jistotu, že je nikdo nezatkne nebo nebude stíhat za to, že soukromě užívají konopí a že se chovají jako dospělí,“ podotkl podnikatel.

Fakultativní výlet tak bude třeba směřovat do obchodu s konopím. „Tohle je jedno z míst, kam budeme lidi brát na prohlídku. Teď je tenhle obchod otevřen jen pacientům, kteří jsou registrováni v Coloradu a mají zdravotní obtíže. Tady si budou moci koupit buď surové, nebo hotové výrobky,“ řekl Brown.

Konopí
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Marihuanové pobyty má Matt Brown vyprodané na dlouho dopředu. Ještě větší zájem čeká, až Colorado za pár měsíců uvolní pravidla úplně: povolených bude 28 gramů a doma šest rostlin. „Vzniknou obchody s větším objemem zboží, v nichž budou moci nakupovat všichni starší 21 let, kteří splní potřebné podmínky,“ konstatoval prodavač konopí pro zdravotní účely.

Ne všichni s propagací marihuany souhlasí

Marihuana jako jediný magnet pro návštěvu Colorada ale není úplně všem po chuti. „Jméno Colorada bude poškozeno, možná přijdeme o některé konference a budeme svědky poklesu turistiky,“ domnívá se Richard Scharf, prezident agentury Navštivte Denver. Colorado chce totiž propagovat své hory a zdravý životní styl. Konopí podle agentury představuje pravý opak.

Ve městě Boulder - bráně do Skalistých hor - se ale marihuana a zimní sporty už léta snoubí. O Boulderu se říká, že je to pár čtverečních mil obklopených realitou. Vždy si žil po svém. Kdysi to byla oáza hippies, dnes možná hlavní město marihuany.

Uvolnení pravidel ovšem ještě neznamená, že by se z Boulderu nebo jiného města v Coloradu stal nový Amsterodam s prodejnami konopí na každém rohu. Města budou určovat, zda vůbec obchod na svém území povolí.

Colorado se chystá na příliv marihuanové turistiky (zdroj: ČT24)