Jaderné zbraně v KLDR nedopustíme, shodli se Japonci s Kerrym

Tokio - Japonsko a Spojené státy nemohou dopustit, aby severokorejský režim vlastnil jaderné zbraně. Po setkání se svým americkým protějškem to řekl japonský ministr zahraničí. John Kerry v Tokiu končí svou třídenní asijskou cestu. Ujistil Japonce, že Spojené státy v případě severokorejského útoku dodrží spojeneckou povinnost. KLDR se mezitím připravuje na 15. duben - den nedožitých 101. narozenin Kim Ir-sena, zakladatele tamní komunistické dynastie. Západ očekává, že právě v tento den by Pchjongjang mohl odpálit raketu. Hlášené jsou ale zatím jen oslavy, třeba maraton za účasti zahraničních hostů.

„Spojené státy jsou pevně odhodlány bránit Japonsko,“ řekl Kerry na společné tiskové konferenci s japonským protějškem. Fumio Kišida zase zdůraznil, že Severní Korea musí splnit závazky, k nimž přistoupila v dřívějších dohodách o svém jaderném a raketovém programu. Pchjongjangu nelze podle japonského ministra dovolit vlastnictví jaderných zbraní.

„Výsledek našeho jednání je jednoznačný - Spojené státy a Čína mají stejné zájmy na mírovém odstranění všech jaderných zbraní z Korejského poloostrova,“ prohlásil včera Kerry během návštěvy Číny. Americký ministr zahraničí se snažil přední čínské činitele přesvědčit, aby na Pchjongjang vyvinuli větší tlak a pokusili se ho přimět k dodržování závazků ohledně zastavení raketových a jaderných zbrojních programů.

„Opravdu chceme, aby se všichni soustředili na lepší alternativu. Nechceme, aby hrozbu střídala hrozba, abychom si vyhrožovali. Toho už bylo dost,“ řekl Kerry.

„Čína bude spolupracovat s dalšími stranami, včetně Spojených států, aby sehrála konstruktivní roli v přípravě šestistranných rozhovorů o jaderné problematice v Severní Koreji,“ konstatoval nejvyšší představitel čínské diplomacie Jang Ťie-čchi.

Už v pátek zavítal Kerry do Soulu, kde odmítl výhrůžky Severní Koreje jadernou válkou a prohlásil, že USA a Jižní Korea nepřijmou KLDR jako atomovou velmoc. Slíbil také, že Washington bude v případě nutnosti bránit své spojence v oblasti.

Severní Korea v pátek pohrozila Japonsku, že by se mohlo ocitnout v „jaderných plamenech“, pokud se jakýmkoli způsobem zapojí do případného konfliktu na Korejském poloostrově - Pchjongjang totiž rozhořčilo rozmístění protiraketových střel Patriot v centru Tokia a japonská prohlášení o připravenosti sestřelit severokorejské rakety. Na výhrůžky Tokio odpovědělo, že je připraveno reagovat na „jakýkoli typ scénáře“.

Brian Myers, ředitel školy mezinárodních vztahů, Dongseo University:

„Chceme po nich, aby se zbavili jaderných zbraní, aby navázali dobré vztahy se Spojenými státy, možná i otevřeli americkou ambasádu v Pchjongjangu. Jenomže pak by Severní Korea ztratila důvod své existence.“

Severní Korea chystá oslavy

KLDR nyní připravuje oslavy 101. narozenin Kim Ir-sena, prvního vůdce režimu. Dnes se v Pchjongjangu konal mezinárodní maraton na jeho počest. Startovat tam měl i český běžec, kvůli problémům s letenkami nakonec ale účast zrušil. Ještě minulý týden severokorejský režim vyzýval zahraniční ambasády, aby své lidi ze země stáhly, že tam není bezpečno. „To ukazuje, že ta rétorika z Pchjongjangu je jenom rétorika, že oni tu válku neplánují, navíc na ni podle mě ani nemají,“ míní zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Narozeniny vůdce ale mohou být podle pozorovatelů jednou ze záminek pro další jaderný test.

Předseda nejvyššího lidového shromáždění také zopakoval odhodlání Spojené státy potrestat. „Díky konečnému plánu útoku, který už náš vůdce schválil, nemilosrdně potrestáme americký imperialismus a jeho stoupence, kteří narušili suverenitu a důstojnost našeho národa, a to hlavně vojenským cvičením a sankcemi,“ konstatoval Kim Yong.