Změny ve smlouvě START mohou znamenat konec, varuje Moskva

Moskva/Washington - Jakákoli změna dohody o atomových zbraních START může znamenat její konec. Tak Moskva varovala dnes Washington. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tedy odmítl snahy do dokumentu zasahovat, jak chtějí američtí republikánští senátoři. Bílý dům nicméně vyjádřil optimismus ohledně brzké ratifikace smlouvy. Prezident Barack Obama se telefonicky spojil s několika senátory, aby šance na ratifikaci podpořil. Pokud smlouva do konce roku schválena nebude, čekají START v příštím roce ještě větší komplikace. V obnoveném Senátu zasedne o pět víc republikánů, kteří mají ke smlouvě výhrady.

Obama potřebuje k ratifikaci 67 hlasů ze stovky senátorů. K dispozici má 57 hlasů z demokratické strany; osmapadesátý demokratický senátor Ron Wyden bude ze zdravotních důvodů nepřítomen. Čtyři republikáni smlouvu veřejně podpořili, ale jak vůdce republikánské menšiny Mitch McConnell, tak jeho zástupce Jon Kyl se postavili proti.

Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse je Obama přesvědčen, že do konce roku se smlouvu podaří ratifikovat. Obama a viceprezident Joe Biden podle Gibbse kontaktují jednotlivé senátory a snaží se je přesvědčit.

Senát dnes zahájil už šestý den odborných debat. Senátoři budou jednat o dalších dvou návrzích dodatků, jejichž přijetí by podle expertů smlouvu pohřbilo. Moskva dává opakovaně na vědomí, že žádné změny v textu smlouvy nepřijme.

Bude to pěkná dřina, boj o každý zákop

Demokratický senátor Charles Schumer očekává, že potřebných devět či deset republikánských hlasů ve prospěch smlouvy nakonec vláda získá. „Bude to ale pěkná dřina, boj o každý zákop. Ale myslím, že to dokážeme,“ řekl dnes Schumer.

V úterý by měl Senát rozhodnout o tom, zda ukončí nynější rozpravu o textu smlouvy a přikročí k závěrečnému hlasování o ratifikaci.