Čína se děsí ptačí chřipky, ta má už 16 obětí

Šanghaj - Dva další lidé zemřeli v Číně na nový virus ptačí chřipky, která tak už má 16 potvrzených obětí. Vláda varovala, že počet nakažených virem H7N9 může dál stoupat. Zatím jich je 77. Jeho zdroj se čínským úřadům zatím nepodařilo najít. Chovatelé mezitím pokračují ve vybíjení drůbeže.

Většina dosud potvrzených případů ptačí chřipky pochází ze Šanghaje, nicméně zdroj nákazy zatím odborníci hledají marně. Přestože se virus H7N9 přenáší přímým kontaktem s nakaženou drůbeží, vyšlo najevo, že téměř 40 procent obětí s ní v kontaktu nebylo. „Jak se tihle lidé nakazili? To je záhada,“ uvedl Ceng Kuang, hlavní epidemiolog Čínského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.  

Přenos z člověka na člověka zatím nepotvrzen

Nákaza se zatím neobjevila mimo Čínu. Zde ale panika přiměla mnoho Číňanů, aby kuřecí maso vyloučili ze svého jídelníčku. Od objevení zpráv o novém viru zaznamenal čínský drůbežářský sektor rekordní ztrátu převyšující deset miliard jüanů (asi 32 miliard korun). Světová zdravotnická organizace zatím nepotvrdila, že by se nákaza přenášela z člověka na člověka.     

Infekce novým virem byla poprvé oficiálně potvrzena v březnu ve východní Číně. Úřady poté nařídily rozsáhlé vybíjení drůbeže a zákaz obchodu s živými ptáky v řadě měst, včetně finanční metropole Číny Šanghaje. V posledních dnech byla nákaza registrována i v Pekingu a v centrální provincii Che-nan.