KLDR nepustila do Kesongu dodávky s jídlem pro Jihokorejce

Pchjongjang - Severní Korea zakázala dopravit zásobu potravin a předměty denní potřeby Jihokorejcům, kteří o své vůli zůstávají v uzavřeném průmyslovém komplexu Kesong. Ten donedávna provozovaly společně obě Koreje na území KLDR. Průmyslová zóna Kesong, která byla posledním symbolem spolupráce obou Korejí, doplácí na současné napětí na Korejském poloostrově.

Pchjongjang, rozhořčený novými sankcemi v Radě bezpečnosti OSN za únorovou severokorejskou jadernou zkoušku a americko-jihokorejským vojenským cvičením, v posledních týdnech mimo jiné pohrozil jaderným útokem Jižní Koreji, Japonsku i Spojeným státům. Podle pozorovatelů také připravuje v brzké době test rakety o doletu až 4 000 kilometrů.

Delegace deseti podnikatelů zastupujících 123 jihokorejských firem, které v Kesongu mají své továrny, požádala o povolení k cestě do zóny. Cílem bylo zásobit desítky Jihokorejců, kteří v komplexu zůstali, a zkontrolovat tamní zařízení.

„Severní Korea nás informovala, že žádost o návštěvu… byla zamítnuta,“ sdělil mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení. „Je politováníhodné, že Sever žádost odmítl a neumožnil toto humanitární opatření,“ dodal.

Mezi dodávkami, které chtěla jihokorejská delegace krajanům dnes do Kesongu dovézt, byly krabice rýže, léky i tradiční korejské jídlo - kvašená zelenina kimči. Tři auta do posledního místa naložená zásobami a osobními věcmi, a s dalšími balíky na střeše, se však musela po odmítnutí severokorejských úřadů nakonec vrátit zpět přes hranici.

Severní Korea blokuje přístup do Kesongu od 3. dubna. Osmého dubna KLDR odvolala ze zóny svých 53 000 zaměstnanců a pozastavila tamní provoz. Jihokorejci, kteří jsou na místě, dostali možnost svobodně komplex opustit, asi 200 z nich této nabídky ale doposud nevyužilo.

Vinu za zmíněná opatření svaluje Severní Korea na „konfrontační politiku“ svého jižního souseda. Soul nabídl Pchjongjangu jednání o Kesongu, což ale Severní Korea odmítla.