Kubánská bloggerka dostala prestižní španělskou novinářskou cenu

Havana - Nezávislá kubánská bloggerka Yoani Sánchezová, která ve svém internetovém deníku "Generación Y" líčí úskalí života na ostrově, získala prestižní španělskou novinářskou cenu Josého Ortegy y Gasseta. V kategorii internetové žurnalistiky zvítězila i přesto, že kubánské úřady omezují přístup na její webové stránky.

„Rozhodnutí mi z Madridu přečetli po telefonu. Cenu jsem dostala přes všechno omezování internetu, přes cenzuru, přes to, jak je pro Kubánce složité dostat se na síť. Dokázala jsem tu práci dělat skoro rok,“ uvedla dvaatřicetiletá Sánchezová. Internetový blog této lingvistky jen v únoru navštívil jeden milion a dvě stě tisíc čtenářů.
 
Sánchezová získala cenu za „chytrost“, s jakou překonává překážky kladené na Kubě svobodě vyjadřování, za „živý“ styl a za snahu připojit se k „globálnímu prostoru občanské žurnalistiky“. „Začalo to jako osobní věc, terapie, jak se vypořádat s nočními můrami, nespokojeností a frustrací nad každodenní realitou. Také to bylo místem pro mou reflexi všeho, co jsem nenašla v oficiálním tisku. Pro mnoho Kubánců na ostrově i v zahraničí se z toho vyvinul prostor pro diskusi,“ uvedla Kubánka.
 
Přesto, že ve svém blogu Sánchezová kritizuje i nového kubánského prezidenta Raúla Castra, neobává se, že by jí úřady znemožnili odcestovat do Španělska na převzetí ceny: „Doufám, že to kubánská vláda nechce udělat. Že si neřekne o skandál, který by způsobila, kdyby mě nepustila ze země.“