Šéf moskevského baletu stále nevidí

Moskva - Umělecký šéf baletu moskevského Velkého divadla Sergej Filin, kterého před třemi měsíci útočník polil kyselinou, stále nevidí ani na jedno oko. Podle jeho advokátky se lékaři nyní zdržují dalších prognóz a čeká se na další operaci. Filin se stále léčí v Německu.

Advokátka Taťjana Stukalovová se vyjádřila po jednání soudu, který do poloviny června prodloužil vazbu pro předpokládaného objednatele útoku, sólistu Pavla Dmitričenka. Uvedla, že sama vezla k úřednímu překladu lékařské zprávy, potvrzující „smutnou diagnózu“, že baletní mistr zůstává slepý. „Jak by mohl vidět, když mu vylili do očí celou láhev kyseliny?“ řekla v reakci na tvrzení protistrany zpochybňující závažnost Filinova poranění. Každopádně však doktoři nedoporučují, aby byl Filin vystaven přímé konfrontaci s útočníky.

Filina napadl v polovině ledna maskovaný útočník v centru Moskvy a polil jeho tvář kyselinou. Způsobil mu popáleniny třetího stupně a poškození zraku. Přestože byla jeho tvář silně poleptána, vyjadřovali lékaři optimismus, že zrakové funkce zůstanou po sérii operací zachovány.

Policie kvůli útoku zadržela sólistu Dmitričenka, který si útok údajně objednal, i vykonavatele Jurije Zaruckého. Mnoho členů divadla však policejní verzi nevěří a soudí, že Dmitričenko byl k údajnému přiznání donucen. Předpokládalo se, že v pozadí útoku mohla být profesní nevraživost, žárlivost kvůli baletkám či boj o role, ale sám Filin tvrdil, že s Dmitričenkem neměl žádný otevřený konflikt ani necítil nepřátelství.