Bostonská past může sklapnout do rána - ale i za několik dní

Boston – Bezpečnostní složky v Bostonu věří, že do rána místního času se jim podaří dopadnout devatenáctiletého Džochara Carnajeva - jednoho ze strůjců pondělního atentátu na Bostonském maratonu. Policie nicméně připouští i možnost, že se pronásledování protáhne až na několik dní. Džocharův o sedm let starší bratr a spolupachatel Tamerlan při přestřelce s policií zahynul. Veškeré pátrací úsilí se nyní soustředí na bostonské předměstí Watertown a okolí, kde operuje až 10 000 policistů a příslušníků národní gardy. Postupují dům od domu, ulice města jsou vylidněné, Boston se proměnil v město duchů.

Bostonská policie ve dvou domech podle americké televize NBC zabavila sedm amatérsky vyrobených výbušnin. Chystá také řízený výbuch trhavin nastražených v jednom bytě, využívaném zřejmě oběma atentátníky čečenského původu. Ty identifikovala poté, co ji na stopu přivedli svědci, kteří mladíky poznali na snímcích z bezpečnostních kamer z míst útoků, které FBI zveřejnila ve čtvrtek.

Zraněný Jeff Bauman, vedle něj Carlos Arredondo (v klobouku)
Zdroj: ČT24

Bauman pohlédl strůjci bostonského pekla do tváře

Pátrání po pachatelích ukázalo, jak se změnila práce vyšetřovatelů. Policisté prošli tisíce záznamů od velkých televizních stanic až po amatérské fotografie a videa od diváků v cíli. Klíčovým kamínkem do mozaiky ale nakonec bylo svědectví jedné z obětí výbuchu: Jeff Bauman přišel při výbuchu o obě nohy. Jeho fotografie a záběry oblétly Ameriku jako symbol hrůzy, ale také hrdinství. Když se po amputaci probudil z narkózy, řekl svému bratrovi, že ví, kdo to udělal. "Požádal o papír a pero a napsal: 'Taška. Viděl jsem ho, hleděl přímo na mě'," vzpomíná Chris Bauman. Jeff pak FBI pomohl podrobnějším popisem muže i scény, kterou by nejraději nikdy nespatřil.

Hrdinou známé fotografie je i Carlos Arredondo, který svým tričkem Jeffovi zastavil tepenní krvácení a zachránil mu život. Sám dobře ví, co je to ztráta, protože jeho syn zahynul v irácké válce. Od té doby se Carlos angažuje jako mírový aktivista.

Bratři Carnajevovi před policií unikali v automobilu, který unesli i s řidičem - tomu prý řekli, že jsou pachateli pondělního atentátu. Také mu vzali bankovní kartu, s níž u bankomatu vyzvedli 800 dolarů. Kromě střelných zbraní prý u sebe měli oba bratři při útěku výbušniny. Poté, co byl Tamerlan zastřelen, Džochar s vozidlem ujel. Podle amerických médií přitom přejel bratrovo ležící tělo. Média spekulují o možných motivech útočníků. Podle stop, které zanechali na internetových sociálních sítích, obdivovali islamisty a násilí.

Boston je město duchů s neustále blikajícím modrým světlem

Policie západní předměstí Bostonu neprodyšně uzavřela. Lidé nevycházejí ven, v ulicích jezdí jen obrněné vozy. Paralyzovaný je celý Boston, 600 tisíc lidí vyčkává v mrtvém městě. Zavřené jsou obchody a školy včetně Harvardovy univerzity nebo Massachusettského technického institutu, kde v noci všechno začalo přestřelkou. Metro, vlaky, taxíky a autobusy městské hromadné dopravy, které jsou obvykle plné lidí, se zastavily. Celá dopravní síť je mimo provoz. Policie nadále vyzývá lidi, aby se doma zamkli, kromě policistů nikomu neotevírali a drželi se dál od oken.

Nejhledanější muž Ameriky se stále skrývá neznámo kde; neví se ani, jak a zda vůbec se po vymezené oblasti pohybuje. Otec pachatelů podle BBC obvinil blíže neupřesněné tajné služby z toho, že útok spáchaly ony a že to na jeho syny navlékly. „Já věřím ve své děti, v jejich nevinnost. Nevím, co se tam stalo, jak se to celé seběhlo. To ví jen Bůh a ten, kdo to má na svědomí, a Bůh ho potrestá,“ řekl Anzor Carnajev. „Bojím se o svého syna. Bojím se, že ho někde zastřelí a pak pouze řeknou, že byl ozbrojený. Jak se vůbec děti dostanou ke zbraním?“

Čečenci mají na svědomí řadu teroristických útoků, vždycky si ale vybírali cíle v Rusku. Pokud se podezření v Bostonu potvrdí, bude to poprvé, co rebelové ze severního Kavkazu udeřili na Západě.

Putin: Neexistují hodní a zlí teroristé

Rusko dnes odsoudilo „všechny teroristy“ nezávisle na jejich národnosti. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov nicméně řekl, že je třeba počkat na to, až se definitivně zjistí pravda. Zdůraznil ale, že Putin už od začátku druhé čečenské války říkal, že neexistují hodní a zlí teroristé. Nepřímo tak obvinil USA, že nepostupovaly dostatečně radikálně proti kavkazským separatistům a teroristům. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov už popřel jakékoli spojení s Carnajevovými a zdůraznil, že oba mladíci jsou sice čečenského původu, nemají ale s Čečenskem nic společného a nikdy na jeho území nežili.