Počet Číňanů nakažených ptačí chřipkou stoupá

Šanghaj - Čína hlásí už 95 lidí nakažených novou mutací viru ptačí chřipky. 18 lidí na tuto chřipku zemřelo. Nejvíce případů je v Šanghaji, ale lidé jsou hospitalizováni také v Pekingu a v několika východočínských provinciích. Lékaři se pozastavují nad tím, že víc než polovina nakažených vůbec nepřišla do styku s drůbeží.

První nákazu ptačí chřipkou hlásila před dvěma týdny Šanghaj. Případů pak přibývalo několik denně. Většina postižených leží izolována v šanghajské nemocnici. První diagnóza nebyla lehká. Jde totiž o novou mutaci viru. „Že to chvíli trvalo, je pochopitelné. Je to nový virus a bylo třeba ho vědecky prostudovat a zjistit, co to je,“ uvedl Kao Wej-wej z centra pro kontrolu a prevenci nemocí v Šanghaji. 

Čína pozvala na pomoc Světovou zdravotnickou organizaci a společně se teď snaží najít zdroj nákazy. Z osmdesáti tisíc testovaných kuřat v postižených oblastech mělo virus ale méně než 40. Hledá se tedy dál. Dosavadní průzkum navíc nenaznačuje, že by se virus přenášel z člověka na člověka. „Změna situace nastane, jestliže virus zmutuje tak, že přenos z člověka na člověka bude možný,“ podotkl Timothy O'Leary ze Světové zdravotnické organizace. 

Strach z kuřecího masa tvrdě zasáhl čínský drůbežářský průmysl. Ministerstvo zemědělství odhaduje ztráty již na 51 miliard korun. Farmář Čou chová slepice 15 let a má jich na své farmě na 50 tisíc. Restauracím v Šanghaji prodával tisíc kuřat denně. Od vypuknutí epidemie neprodal ani jedno. Vláda mu slíbila dotace. „Vláda nám radí. Žádá dezinfekci, kontroluje pohyb lidí na farmě. Jídlo i krmivo pro drůbež nám dovážejí,“ komentoval situaci farmář Čou Čching-čchu. 

Vláda v Šanghaji a okolí přikázala dočasné zavření všech trhů s drůbeží 

Vláda v Šanghaji a okolí přikázala dočasné zavření všech trhů s drůbeží. Informace o ptačí chřipce se objevují přesně deset let po epidemii viru SARS. Tehdejší vláda zprávy tajila, což vedlo k bleskovému šíření viru, který si nakonec vyžádal 770 lidských životů a způsobil milardové škody. Situace je letos jiná. 

Světová zdravotnická organizace spolupráci čínské vlády chválí. Tvrdí, že neexistuje důvod k panice. Jde o velmi vzácný druh viru, který se na člověka přenáší jen zřídka. Otevřenost čínské vlády navíc vytváří podmínky, které by nekontrolovanému šíření epidemie měly zabránit. 

Počet Číňanů nakažených ptačí chřipkou stoupá (zdroj: ČT24)