Raketa Antares odstartovala konkurenční boj o vesmír

Wallops Island (Virginie) – Zkušební raketa Antares s prázdnou bezpilotní vesmírnou lodí Cygnus odstartovala na třetí pokus z kosmodromu Wallops Island v americké Virginii. Odstartovala tak pomyslný nový závod o dobytí kosmu – tentokrát mezi konkurenčními společnostmi. Raketu totiž provozuje soukromá společnost Orbital Sciences, která je jednou ze dvou firem, s nimiž NASA uzavřela smlouvu o zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kromě vesmírné lodi Cygnus, již má raketa Antares nosit na orbitu, bude k ISS létat také loď Dragon firmy SpaceX.

Od zemského povrchu se raketa Antares odpoutala ve 23 hodin SELČ. Odstartovala z nového soukromého kosmodromu na ostrově Wallops u východního pobřeží Spojených států, který vznikl poblíž původního kosmodromu NASA. Její cesta vede do výšky 258 kilometrů nad zemský povrch, odkud by potom měla prázdná vesmírná loď sestoupit zpět na planetu. Firma Orbital Sciences musela start dvakrát odložit – nejprve ve středu kvůli technickým problémům, potom v sobotu kvůli špatnému počasí.

Soukromé vesmírné lodě od Orbital Sciences a SpaceX (neboli Space Exploration Technologies) mají navázat na lety raketoplánů, které zásobovaly ISS do svého vyřazení v roce 2011. Státní agentura firmám za jejich služby zaplatí celkem 3,5 miliardy dolarů. Projekt rakety Antares a lodi Cygnus přitom má oproti konkurenci zpoždění, SpaceX už svou raketu Falcon i loď Dragon vyzkoušela a loni začala ISS zásobovat. Oproti Cygnusu je však Dragon menší a unese méně nákladu.

Zkušební lety Orbital Sciences budou pokračovat – ještě letos chce se svojí raketou dosáhnout až 400kilometrové výše, ve které se pohybuje ISS.