Belgorod zažívá manévry jako Boston – hledá se šílený střelec

Moskva – Šest lidí včetně dvou školaček dnes zastřelil v jihoruském městě Belgorod jednatřicetiletý recidivista, který se pokusil vykrást místní obchod se zbraněmi. Podle policie je vrahem Sergej Pomazun, který byl v minulosti čtyřikrát trestán za loupeže a násilná přepadení. Z posledního trestu vězení se na svobodu dostal loni.

Podle zpráv místních médií střelec policistům zřejmě unikl. Z místa činu odjel vozem a ukryl se v jedné z belgorodských čtvrtí. Policie oblast obklíčila a evakuovala, na místo byly povolány speciální přepadové jednotky OMON. Policie vyzvala obyvatele města, aby nevycházeli z domů. Zátah ale bezprostřední výsledek nepřinesl.

Ruské ministerstvo vnitra povolalo další podpůrné jednotky a vyhlásilo „totální blokádu“ celé oblasti. Veškeré automobily pohybující se v Belgorodu i širším okolí mají být prohledány, do okolí města se stáhli policisté z okolních regionů. Policisté vyzvali ke spolupráci obyvatelstvo, které má strážcům pořádku oznámit jakýkoli podezřelý pohyb.

Není zatím jasné, zda měl útočník nějakého komplice. Média spekulují, že mu měl s loupeží pomáhat jeho otec, který si dřív ve vězení také pobyl. Policisté prohledali Pomazunův byt a údajně v něm našli slušný zbrojní arzenál.

Město je po dnešním útoku v šoku. Lidé přicházejí k obchodu, kde se tragédie odehrála, a pokládají tady květiny. Radnice na úterý a středu vyhlásila smutek, kina a divadla zůstanou uzavřena. Zdejší úřady o události informovaly i prezidenta Vladimira Putina.