Sníh způsobuje v Evropě chaos

Londýn - Problémy spojené se sněhovou kalamitou pociťují letos hlavně cestující. Silné sněžení dnes ochromilo evropskou leteckou dopravu od Londýna po Budapešť. Přívaly sněhu si vynutily zrušení desítek letů do všech destinací včetně Prahy prakticky ze všech londýnských letišť. Na amsterdamském letišti Schiphol strávilo noc na dnešek asi 3 000 lidí. Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem dokonce proti rozčileným cestujícím zasáhla policie. Na pražském letišti Ruzyně dnes byly zrušeny spoje především s londýnskými letišti a dvěma německými destinacemi.

Pražské letiště Ruzyně zaznamenalo za celý den až do 17. hodiny celkem 22 zrušených letů, jedná se o přílety a odlety ze všech londýnských letišť, z německých destinací Frankfurtu nad Mohanem a Mnichova, dále i o jeden spoj s Budapeští, řekla mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Také stovky řidičů byly nuceny strávit včerejší noc na dálnici M6 u Manchesteru, kde je za mrazu až minus 13 stupňů uvěznila havárie nákladního auta a přívaly sněhu. Postižena je i železniční doprava a některé obchody varovaly, že asi nestačí doručit včas některé objednané vánoční dárky.

Husté sněžení ochromilo leteckou dopravu nad Evropou (zdroj: ČT24)

Většina oblastí v západní Británii a Severním Irsku i na severu Skotska je postižena blizardem, jih Anglie je zase pokryt sněhovou pokrývkou. Sníh tu na mnoha místech narušil železniční i silniční dopravu. Britský ministr dopravy Philip Hammond situaci podle AP označil za „neobvyklou“. Británie se možná stane svědkem nejmrazivějšího prosince od roku 1910, konstatovala místní státní meteorologická služba Met Office.

Zrušeny byly všechny dnešní čtyři lety British Airways z Heathrow do Prahy. Znovu byl dnes odpoledne otevřen Gatwick, ale řada letů je nadále zrušených a opožděných. Zrušeny byly oba dnešní lety společnosti easyJet z Gatwicku do Prahy. Uzavřena jsou nyní i londýnská letiště ve Stanstedu a Lutonu. Zrušen byl odpolední let easyJet do Prahy ze Stanstedu, stejně jako let Ryanair ze Stanstedu do Brna. Odvolán byl i večerní spoj z Lutonu do Prahy společnosti Wizzair.

Nedobrovolně přenocovali v noci na dnešek i cestující na nizozemském letišti Schiphol v Amsterdamu. Kvůli zastavenému leteckému provozu zde uvízlo kolem 3 000 lidí: „Letiště připravilo 1 700 lehátek, další cestující polehávali na lavicích a sedačkách“, informoval podle DPA mluvčí letiště Schiphol s tím, že ke zpoždění letů docházelo i dnes ráno.

Na frankfurtském letišti musela dokonce cestující uklidňovat policie

Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem čekaly na odlet tisíce cestujících, jejichž lety se zpozdily, nebo byly úplně zrušeny. Do 9:00 SEČ bylo podle mluvčího letiště zrušeno asi 100 letů. V pátek muselo být zrušeno 560 z celkových 1 400 letů. Odletové i přistávací dráhy ve Frankfurtu jsou sice v provozu, ale celková situace by se prý mohla ještě zhoršit, protože jsou zavřená některá další evropská letiště, například v Chorvatsku nebo italské Pise.

Dopravní komplikace na frankfurtském letišti vyústily dnes dopoledne podle DPA také v silné nepokoje mezi cestujícími. Rozčilené pasažéry u přepážky odbavení zavazadel musela dokonce uklidňovat policie.

Itálie hlásí tři oběti zimního počasí

V Itálii přišli o život kvůli zimnímu počasí tři lidé během 24 hodin - jeden při dopravní nehodě, druhý při odklízení sněhu, když dostal infarkt. Třetí obětí se stal sedmačtyřicetiletý bezdomovec, který v noci umrzl v Miláně na parkovišti před supermarketem.

Sníh a mráz způsobily vážné komplikace také na italských silnicích, železničních tratích i letištích. Stovky aut stály po dopravní nehodě v zácpě na dálnici u Florencie. Problémy měly i vlaky, například spoj mezi Salernem a Turínem měl 13hodinové zpoždění. Meteorologové ale očekávají, že by se během dne situace měla zlepšit.

Chaos kvůli sněhu zavládl také na letištích ve Florencii a Pise. Na milánském letišti Orio al Serio bylo zrušeno 28 letů, což zmařilo cestovní plány asi 3 900 lidem. Dvě stě z nich na dnešek přenocovalo na letišti.

Francouzské silnice stojí

Především silniční doprava byla i dnes vážně narušena také v severní a západní Francii. Na několika dálnicích byly hlášeny nehody, které zcela zablokovaly dopravu. V pátek večer na 400 lidí uvízlo několik hodin v důsledku zimního počasí na silnici v Bretani. Mnohé oblasti zakázaly jízdy velkým kamionům.

V Norsku nedaleko města Tromso dnes lavina zavalila dva lyžaře. Záchranářům se podle DPA podařilo jednoho z nich včas zachránit, po druhém stále pátrají za pomoci vrtulníku i speciálně vycvičených psů.

  • Nástrahy francouzské zimy autor: Francois Mori, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216369.jpg
  • Letiště ve Frankfurtu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2185/218500.jpg
  • Počasí v Itálii autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2185/218456.jpg
  • Počasí v Itálii zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2185/218455.jpg