Merkelová nečekaně navštívila vojáky v Afghánistánu

Kábul - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes přiletěla na předem neohlášenou návštěvu Afghánistánu. Setkala se s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím, velitelem spojeneckých jednotek generálem Davidem Petraeusem a zavítala mezi německé vojáky. Před setkáním s Karzáím kancléřka uvedla, že s ním chce hovořit zejména o budování veřejné správy v zemi a také o korupci.

„Pokroky v těchto oblastech ještě nejsou takové, jak si představujeme,“ řekla Merkelová ve městě Mazáre Šaríf. Předtím kancléřka navštívila v Kunduzu německé vojáky, s nimiž hovořila o válce v Afghánistánu tak jasně jako nikdy předtím. „Nepanují zde jen poměry podobné válce, ale zapojili jste se do bojů, jaké existují ve válkách. To je pro nás zcela nová zkušenost,“ řekla několika stovkám vojáků Merkelová poté, co minutou ticha uctila památku jedenadvacetiletého německého vojáka, který v pátek zemřel po „tragické nehodě“.

Za jeden z důvodů své krátké návštěvy severního Afghánistánu kancléřka označila možnost poděkovat vojákům, kteří podle ní nasazením v krajně nebezpečné situaci přispívají k větší bezpečnosti Německa. Podle svých slov si chtěla také udělat vlastní obrázek o misi vojáků na základě rozhovorů s nimi. Merkelovou na její již třetí návštěvě v Afghánistánu doprovází německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg a generální inspektor německé armády Volker Wieker. Kancléřka tuto zemi sužovanou boji navštívila již v letech 2007 a 2009.

Od začátku bojů v Afghánistánu v roce 2001 zahynulo 45 německých vojáků. Německo má momentálně v zemi téměř 4 700 vojáků, kteří jsou součástí jednotek NATO. O prodloužení jejich mandátu bude v lednu hlasovat německý parlament. Stahování vojáků má začít na konci příštího roku.