Pomsta za invazi v Afghánistánu a Iráku – Carnajev nakoupil výbušniny v akci

Boston – Pumový útok na Bostonský maraton byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Podle amerického vládního zdroje citovaného stanicí CNN to řekl jeden ze dvou bratrů-útočníků Džochar Carnajev. Lékaři jeho stav hodnotí jako příznivý. Carnajev je při vědomí a opovídá na otázky vyšetřovatelů. Podle amerických médií nakoupil jeho bratr Tamerlan výbušniny u stejné společnosti jako muž, který plánoval odpálit nálože v roce 2010 na Times Square. FBI mezitím vyslechla rodiče bratrů, o průběhu setkání ale obě strany zatím mlčí.

Podle CNN Džochar tvrdí, že on ani jeho bratr nebyli v kontaktu s žádnou zahraniční teroristickou skupinou. Vyšetřovatelé se ale zaměřili také na možné propojení staršího Tamerlana s dagestánskými islamistickými extremisty. Muž totiž v nedávné době strávil v Dagestánu půl roku. „Nemůžu říct, zda s Temerlanem islamističtí extremisti mluvili, ale je velká pravděpodobnost, že bratry sledovali. A možná toho někdo chtěl využít,“ uvedl náboženský expert Zajda Abdulagatov.

Devatenáctiletý Carnajev při zatýkání utrpěl četná zranění, nicméně je schopný v omezené míře komunikovat s vyšetřovateli z nemocničního lůžka. Vypověděl, že spolu se svým bratrem radikalizoval své názory prostřednictvím internetu.

Vyšetřovatelé také zkoumají, zda pachatelé informace o tom, jak sestrojit podomácku bombu, nezískali v internetovém magazínu teroristické organizace al-Káida na Arabském poloostrově s názvem Inspire. Podle jiných zdrojů ale mohli bratři najít návody i na jiných místech na internetu.

Tamerlan nakoupil téměř 1,5 kilogramu střelného prachu u firmy prodávající zábavní pyrotechniku ve státě New Hampshire. Koupil tady velké balení ohňostrojových rachejtlí, ke kterému dostal v akci další balení zdarma. Stejná společnost přitom prodala výbušniny i Faisalu Shahzadovi, který chtěl v roce 2010 odpálit auto naložené bombami na newyorském náměstí Times Square. 

Téměř 1,5 kilogramu černého střelného prachu, který Carnajev získal při svém nákupu za 200 dolarů (zhruba 4 000 korun), stačily podle expertů k výrobě jedné z bomb v tlakovém hrnci, kterou útočníci v prostoru cíle Bostonského maratonu umístili. Materiál na výrobu druhé z bomb, které v Bostonu vybuchly, zabily tři lidi a nejméně 140 zranily, si patrně opatřil ještě na jiném místě.

Džochar byl pod vlivem svého autoritářského bratra

Zkoumání stop atentátníků z Bostonu na internetových sociálních serverech už ukázalo, že Tamerlan rád odkazoval například na videa z výcviku nebo činnosti islamistických bojovníků. Tamerlan také podle svědectví svých blízkých v posledních letech horlivě studoval korán, přestal konzumovat alkohol a snažil se chovat jako pravověrný muslim.

Jeho bratr Džochar byl v tomto ohledu o poznání vlažnější a rád si užíval večírků a marihuany mezi svými vrstevníky. Byl ale podle všeho pod silným vlivem svého staršího sourozence.

Džochara bude hájit hvězdný tým

Devatenáctiletého mladíka, který může za svou údajnou roli v teroristických útocích dostat i trest smrti, bude hájit jedna z nejzkušenějších veřejných obhájkyň v zemi Miriam Conradová.

Respektovaná advokátka vede v Bostonu federální úřad veřejných obhájců, tedy advokátů přidělovaných obviněným z úřední moci, ex offo. „Je skvělá, tvrdá, houževnatá a zkušená,“ tvrdí Tamar Birckheadová, která s Conradovou pracovala čtyři roky a nyní přednáší právo na Severokarolínské univerzitě.

Conradová a několik dalších advokátů z jejího úřadu jsou už v soudních dokumentech vedeni jako Carnajevovi obhájci. Je mezi nimi také William Fick, který se zúčastnil pondělního „přelíčení“ v Carnajevově nemocničním pokoji.

Carnajev je obviněn z odpálení zbraně hromadného ničení a z úmyslného ničení veřejného majetku s následkem usmrcení, což jsou trestné činy, za které hrozí hrdelní trest. „Je to, jako by David stál proti Goliášovi,“ míní Birckheadová. „Panuje předpoklad, že obviněný je vinen a měl by být okamžitě popraven. Budou muset ujít trnitou cestu“.

Carnajevova obhajoba údajně už začala s vlastním vyšetřováním. Součástí obhajoby nejspíše bude i hledání polehčujících okolností či klíče k rozluštění stavu Carnajevovy mysli.

Tamerlan se musel vrátit z Dagestánu kvůli otci

Podle Žamala Carnajeva, vzdáleného příbuzného, se Tamerlan při loňské návštěvě Dagestánu už nechtěl vrátit do USA, a naopak chtěl svou rodinu přivézt na Kavkaz. Otec ho prý ale přiměl k návratu, aby získal americké občanství. „(Tamerlan) říkal, že nechce odjet, že chce zůstat tady. Ale Tamerlanův otec ho donutil vrátit se,“ řekl Žamal Carnajev. Tamerlan prý celé dny proseděl doma nebo si chodil zaboxovat, o pátcích však chodil do mešity.  

Tamerlan byl v náboženských otázkách obzvláště přísný a vášnivě rád o nich diskutoval. Kromě toho kritizoval války vedené Američany, řekl německému magazínu Stern Němec Albrecht Ammon, který v Bostonu bydlel přímo pod bratry Carnajevovými. „Udělal mi přednášku o koloniální mocnosti USA, o tom, že zabíjí nevinné v Iráku a v Afghánistánu. A pak ještě další přednášku o koránu a o bibli. Když jsem měl jiný názor, reagoval velmi vášnivě. Nikoliv agresivně, ale tvrdohlavě,“ vylíčil debatu s Tamerlanem osmnáctiletý Ammon.

V posledních týdnech před pumovým útokem v cíli maratonu v Bostonu se prý nad Amonnovým bytem často ozývaly zvuky jako z nějaké dílny. Tamerlanova manželka a dítě tam už nebydlely.

Je za tím ruské spiknutí, tvrdí příbuzní

Příbuzní údajných atentátníků jsou naopak přesvědčeni, že bratři se stali oběťmi ruského spiknutí, které je vykresluje jako čečenské teroristy působící v USA. „Nestalo by se to bez vměšování z ruské strany,“ tvrdí Said Carnajev (56), žijící v čečenské metropoli Groznyj. Moskva prý posílala do USA o bratřích Carnajevových falešné informace, aby přesvědčila Západ o globálním charakteru protiruského muslimského povstání na severním Kavkaze.

„Rusko potřebuje ukázat Západu, že Čečenci jsou teroristé. Chtějí očernit jejich pověst a ukázat, že ti dva a všichni Čečenci jsou teroristy. Proto se to stalo,“ tvrdí fotograf Said, který je vzdálený příbuzný bratrů Carnajevových.

Rodiče atentátníků vyslechla FBI

Rodiče bratrů Carnajevových se dnes v dagestánské metropoli Machačkale setkali s agenty FBI. Schůzka se uskutečnila v sídle dagestánské rezidentury ruské tajné služby FSB, o průběhu rozhovoru ale jeho účastníci odmítli s novináři hovořit. Anzor a Zubejda Carnajevovi se od smrti Tamerlana a zadržení jeho mladšího bratra Džochara novinářům vyhýbají. Mlčení prý hodlají prolomit ve čtvrtek, kdy se s žurnalisty mají setkat na tiskové konferenci, o vině svých synů ale stále pochybují. Oba žijí v Machačkale po desetiletém pobytu v USA. „Já znám své děti a ony s tím nemají nic společného. Vím to. Jsem matka a znám své děti,“ říká Zubejda Carnajevová.

Anzor Carnajev chce ve čtvrtek odletět do Bostonu, aby vyslechl americkou verzi atentátu, vůči níž má očividně výhrady. Carnajevovi mají údajně rovněž v úmyslu převézt Tamerlanovy ostatky k pohřbení do Ruska. Podle příbuzných rodiny odmítly mešity v Bostonu a okolí uspořádat Tamerlanovi pohřeb.

Zubejda ale do USA patrně neodjede, protože jí tam podle amerických médií hrozí zatčení. Loni byla údajně nedaleko Bostonu zadržena při pokusu o krádež oděvů v hodnotě zhruba 30 000 korun. Než byla postavena před soud, odjela do Ruska. Anzor i Zubejda Carnajevovi mají americké občanství.

Agenti FBI vyslechli rodiče bratrů Carnajevových (zdroj: ČT24)