Slovenská národní strana vyloučila expředsedu Slotu

Bratislava – Slovenská národní strana (SNS) dnes ze svých řad vyloučila někdejšího dlouholetého předsedu Jána Slotu. Důvodem jsou prý nesrovnalosti v hospodaření strany, uvedla SNS. Slota opustil vedení strany loni v říjnu. Pro vyloučení ze strany ovšem nevidí důvod.

Vyloučení Sloty potvrdila mluvčí SNS Zuzana Kohútková: „Rozhodlo o tom dnešní předsednictvo dvoutřetinovou většinou hlasů.“ Důvodem bylo disciplinární řízení kvůli nehospodárnému nakládání s majetkem strany. 

„Někdo, kdo vylučuje, musí mít i důvod k tomu, aby vylučoval,“ okomentoval Slota bez dalších podrobností krok vedení SNS. 

Vyloučení ze strany je přitom nejvyšší trest, jaký může předsednictvo udělit. Ve straně proběhl interní audit a kontrola interních předpisů. Zkoumal se stav majetku a zodpovědnost Jána Sloty. Současný předseda strany Andrej Danko navíc potvrdil informaci, že Slota přislíbil straně finanční pomoc v případě, že se posílí jeho pravomoci jako čestného předsedy. 

Slota vedl nacionalisty do loňského října, kdy jeho post získal Andrej Danko. Ke změně ve vedení tehdy přispěla porážka v jarních předčasných volbách, kdy se nacionalisté nedostali do parlamentu. Ještě za první vlády nynějšího premiéra Roberta Fica v letech 2006 až 2010 byla SNS součástí kabinetu. 

Politickou kariéru Slota začal po roce 1989 a ve volbách v roce 1990 byl za SNS zvolen i do tehdejšího československého parlamentu - Federálního shromáždění.