Bulharští kriminalisté provedli rekonstrukci útoku v Burgasu

Sofia - Bulharští kriminalisté dnes zorganizovali rekonstrukci bombového útoku na autobus s izraelskými turisty, který se odehrál loni v červenci v černomořském letovisku Burgas. Cílem rekonstrukce bylo zjistit detaily atentátu, při kterém zemřelo pět Izraelců, bulharský řidič autobusu a údajný atentátník.

Experti odpálili dva autobusy poskytnuté Europolem v policejním výcvikovém zařízení v západobulharském Ihtimanu. Jak následně podle agentury AP uvedli, výsledky zjištění souhlasí s fakty, která měli k dispozici. Kdo za útokem stál, ale rekonstrukce nijak nepotvrdila a bulharská média ji kritizovala i kvůli vysokým nákladům - stála 25 000 eur (téměř 650 000 korun).

Šéf vyšetřovatelů Georgi Iliev uvedl, že v tomto stádiu vyšetřování se nedá říci, kdo má útok na svědomí. „Na tuto otázku budeme moci odpovědět teprve poté, až budou pachatelé tohoto teroristického činu dopadeni,“ dodal Iliev. Na útoku se nejspíš podíleli tři lidé: sebevražedný atentátník a ještě další dva. Ti jsou pravděpodobně stále naživu.  

Rekonstrukce výbuchu
Zdroj: Valentina Petrova/ČTK

Autobusy byly při dnešní rekonstrukci zaparkovány ve stejné pozici jako na letišti v Burgasu a bomba byla kopií té, která explodovala. Okolo nich i přímo ve vozech byly rozmístěny figuríny připomínající lidská těla. Přesně tak, jak to vypadalo před výbuchem podle svědeckých výpovědí a záznamů z kamer.

Výbušnina byla aktivována na dálku - vyšetřovatelé myslí, že tak tomu bylo i při skutečném atentátu. Při explozi odlétly kusy autobusu a figurín do vzdálenosti 100 metrů. Figurína atentátníka s asi třemi kilogramy výbušniny v batohu stála zhruba půl metru od zavazadlového prostoru. Po explozi skončila hlava figuríny útočníka 40 centimetrů od místa, kde byla nalezena i hlava skutečného atentátníka. „Výsledky rekonstrukce jsou více než uspokojivé. Všechno, co jsme doteď zjistili během vyšetřování, se potvrdilo,“ komentoval pokus Bojko Najdenov, šéf bulharské tajné služby.

„Nečekejte ale od nás žádné detaily do té doby, než s vyšetřováním skončíme a než bude podána oficiální obžaloba u soudu,“ dodal s tím, že by se tak mohlo stát „již brzy“. Bulharské úřady viní z účasti na atentátu libanonské radikální hnutí Hizballáh, to se ale k útoku nehlásí.