Co slyšela ruská rozvědka? Carnajev se chystal do svaté války

Boston/Washington/Moskva – Úřady Ruské federace měly před dvěma lety tajně nahrát telefonický rozhovor, ve kterém jeden z bratří Carnajevových diskutuje s matkou o svých plánech zapojit se do islámské svaté války (džihádu). Mladí Čečenci nakonec zaútočili na civilní cíle, když odpálili podomácku vyrobené nálože na bostonském maratonu.

Tamerlan Carnajev, který je spolu s bratrem Džocharem podezřelý z pumového útoku v cíli bostonského běhu, se svou matkou Zubejdou v telefonickém rozhovoru diskutoval o své možné cestě do Palestiny. Jako problém však viděl to, že nezná tamní jazyk. Další nahraný telefonický rozhovor zachycený ruskou rozvědkou se pak prý odehrál mezi matkou podezřelých a mužem, který žije na jihu Ruska v oblasti Kavkazu a je vyšetřován FBI.

Američtí činitelé sdělili, že Rusko tyto tajné informace předalo Spojeným státům před několika dny. Kdyby byly odhaleny dříve, mohly podle zahraničních agentur poskytnout americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) dostatek důkazů k zahájení důkladnějšího vyšetřování rodiny předpokládaných bostonských atentátníků. Ve zmíněných telefonátech ovšem nezaznělo nic, co by naznačovalo přípravu útoku na území USA.

Informace o ruských záznamech telefonátů přichází jen den poté, co vyšlo najevo, že americké bezpečnostní útvary na ruský podnět sledovali matku čečenských útočníků Zubejdu; Moskva ji podezřívala právě z napojení na islámské ozbrojence, Američané během svého sledování ale žádné důkazy neobjevili a případ v létě 2011 uzavřeli.

Carnajevovi:

Čečenští manželé Carnajevovi se i s dětmi v roce 2002 přestěhovali do USA, ale po deseti letech se vrátili do Dagestánu. Ve Spojených státech se rozvedli; oba synové po jejich odjezdu v USA zůstali. Jsou podezření ze spáchání bombového atentátu v cíli bostonského maratonu, při kterém zahynuli 15. dubna tři lidé a dalších více než 250 utrpělo zranění.

Po bostonském atentátu Tamerlan při útěku před policisty zemřel. Jeho bratr Džochar se ve vězeňské nemocnici léčí kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při dramatickém zatýkání.