Zeman: Prioritou by měl být boj proti terorismu

Vídeň - Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rakouský týdeník Profil řekl, že jednou z priorit České republiky v zahraniční politice by měl být boj proti teroristům. Zeman kritizuje Evropskou unii za to, že je vůči mezinárodnímu terorismu příliš mírná a opakuje 80 let staré chyby. Píše o tom server rozhlas.cz.

EU provádí podle Zemana podobně mylnou politiku usmiřování jako evropské demokratické státy vůči Adolfu Hitlerovi před druhou světovou válkou. V rozhovoru pro rakouský týdeník řekl, že je třeba bojovat proti terorismu po celém světě, a nejen v Mali nebo v Afghánistánu.

Rakouský týdeník Profil na úvod rozhovoru píše, že prezident Miloš Zeman stále rád provokuje: „Jak vážně lze brát politika, který nám nabídne, že si Česko pronajme atomovou Zwentendorf,“ ptá se týdeník. Týdeník se rovněž pozastavuje i nad údajnými Zemanovými názory na Evropskou unii.

Hlava státu na sebe kromě výroků kolem odsunu sudetských Němců upoutala pozornost i bonmotem ohledně výměny uzavření Temelína za pronájem Zwentendorfu – elektrárny, která sice stojí, ale na základě referenda z 80. let minulého století nikdy nezačala fungovat. Na otázku redaktora Profilu, zda tohle myslí vážně, odpověděl, že dostavět Zwentendorf by bylo levnější než rozšířit Temelín.

Týdeník rozhovor publikoval pod titulkem „Jak v márnici“. Upozorňuje tak na prezidentovu kritiku na přeregulovanost Evropské unie a jako příklad uvádí zákaz prodeje běžných žárovek. Zeman podle svých slov na chalupě našrouboval do objímky úspornou žárovku a pak to u něj na chalupě vypadalo jak v márnici. EU by se podle Zemana neměla pouštět ani do zákazu kouření nebo do zákazu dostupnosti alkoholických nápojů. Zeman je i proti kvótám pro ženy v managementu velkých firem. Prezident v rozhovoru nicméně podpořil přijetí eura. Na druhé straně si prý neumí představit, že by se Česko podílelo například na finanční záchraně Kypru nebo Řecka. Hájil rovněž své výroky o sudetských Němcích.