Čínští „proletáři“ už nebudou smět používat vojenské espézetky

Peking – Čínští „proletáři“ – čili podle staré totalitní anekdoty ti, kdo kolem chudiny „prolétnou“ v luxusních autech - přijdou o jednu z do nebe volajících nespravedlivých výhod: nebudou už moci používat vojenské espézetky. Ty totiž své majitele mimo jiné automaticky osvobozují od dálničních a parkovacích poplatků a pokut, umožňují jim jezdit na červenou nebo dokonce zdarma tankovat.

Cílem nové kampaně je ukončit zneužívání vojenských SPZ a zlepšit pověst Čínské lidové osvobozenecké armády. Veřejnost na vojenské SPZ se zřetelnými rudými písmeny a čínskými znaky hleděla s nelibostí, protože podle ní byly důkazem zneužívání výsad vysokými vládními a vojenskými úředníky. Luxusní vozidla typu BMW, Porsche, Mercedes nebo Cadillac nesoucí poznávací značky armády byla doposud běžně k vidění v ulicích čínských měst, i když zcela zjevně nešlo o oficiální auta čínské armády.

Do středy musejí být všechna vozidla s vojenskými SPZ nově registrována, přičemž soukromým vozidlům bude tato výhoda odebrána. V centru pozornosti budou prý především luxusní auta; vojenskou SPZ nebude smět mít údajně žádné osobní auto dražší než 450 000 jüanů (1,4 milionu korun).

Nový čínský prezident Si Ťin-pching označil před časem boj proti korupci za klíčové téma své vlády. Podle agentury Reuters přitom v čínské armádě prý korupce jen kvete a i k povýšení je často zapotřebí úplatků.