Mezi Francií a Německem to jiskří: Merkelová je prý sobec

Paříž/Berlín - Za sobeckou političku, která hájí jen své a německé zájmy a je neústupná v otázce evropských škrtů a úspor, označuje německou kancléřku Angelu Merkelovou tajná zpráva vládnoucích francouzských socialistů. Tu už údajně schválila francouzská vláda a dostal se k ní francouzský deník Le Monde. Dokument ukazuje, že vztahy Paříže a Berlína zdaleka nejsou tak dobré jako kdysi.

V návrhu strategie socialistů stojí, že Merkelová myslí jen na úspory německých firem a své vyhlídky v nadcházejících volbách a že Berlín je přímo posedlý politikou úsporných opatření. Socialisté tvrdí, že Francie má jedinou skutečně proevropskou vládu, která by se měla evropským škrtům postavit. Dokument nebyl určen ke zveřejnění a kancléřka Merkelová nyní čeká, že prezident François Hollande uvede věci na pravou míru. Socialisté už ale prý text dokumentu změnili.

Ze zprávy francouzských socialistů:

„Společný projekt v současnosti upadá kvůli spojenectví britského premiéra, který uznává Evropu jen na mapě, a škrtům a nesmiřitelnosti egoistické kancléřky Merkelové.“

Ani uvnitř samotných francouzských socialistů nepanuje v otázce kritiky německé kancléřky jednotnost. Podle ministra zahraničí Laurenta Fabiuse je debata o tempu evropské úsporné politiky sice legitimní, nelze nicméně v této otázce házet vinu na jednotlivce. Podobně se vyjádřil i ministr financí Pierre Moscovici, podle něhož je navíc myšlenka o nutnosti konfrontace s Německem naprosto chybná a kontraproduktivní. Premiér Jean-Marc Ayrault přímo varoval před odcizením Německa a Francie.

Telefonát Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Francouzi už socialistům nevěří

Pokračující hospodářský propad vede drtivou většinu Francouzů k přesvědčení, že nynější socialistická vláda na svůj úkol nestačí. Pouhý rok po volbách je 78 procent dotázaných pro vytvoření vlády národní jednoty, do níž by socialisté měli přizvat opoziční pravici a centristy. Jen tak by údajně byl nový kabinet schopný bojovat proti rekordní nezaměstnanosti, proti snižování kupní síly obyvatelstva a proti růstu deficitu a státního dluhu.

Účastníci průzkumu agentury IFOP si také ze 47 procent přejí, aby do nové vlády vstoupil umírněný vůdce centristů François Bayrou. Vůdkyni socialistů Martine Aubryovou by v kabinetu rádo vidělo 37 procent dotázaných a socialistického starostu Paříže Bertranda Delanoëho 33 procent z nich.

Propadu důvěry čelí i francouzský prezident François Hollande, kterému podle ankety ústavu Sofres z počátku dubna věří jen 27 procent obyvatel, což je nejhorší výsledek prezidenta Francie téměř rok po nástupu k moci od roku 1981. V den prvního výročí Hollandova volebního vítězství - 5. května - se v Paříži čeká velká protivládní demonstrace.