Tetrazepam raději nebrat, radí EMA

Londýn - Evropská léková agentura (EMA) doporučila, aby se v zemích EU přestaly používat léky proti bolesti a svalovému napětí, obsahující tetrazepam. Podle ní má tato látka přílišné vedlejší účinky a způsobuje vážné kožní problémy - například Lyellův syndrom neboli syndrom opařené kůže. Úřad lékařům doporučuje, aby volili alternativní léčiva; své rozhodnutí zašle Evropské komisi, která určí závazný postup. V ČR se prodává lék Myolastan, který tetrazepam obsahuje.

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na svém webu napsal, že registrace léků s tetrazepamem zůstává až do konečného verdiktu platná. Jakmile procedura skončí, zdravotníci v příslušných zemích EU dostanou dopis s podrobnými informacemi o opatřeních. Pacienti, kteří mají o své léčbě pochybnosti, by se měli obrátit na své lékaře. SÚKL nedávno doporučil, aby se léčba při výskytu jakýchkoli kožních reakcí okamžitě přerušila. Bez potíží se měla omezit jen na nejnutnější dobu. Děti či lidé s kožními problémy přípravky s tetrazepamem neměli dostat vůbec.

Tetrazepam patří do skupiny benzodiazepinových léčiv a kromě léčby svalového napětí se používá například pro celkové utlumení organismu, takže slouží i jako lék na spaní a proti úzkosti. Přípravky s tetrazepamem mají v Evropě registraci od 60. let. Kromě Česka se jimi léčí pacienti v dalších 12 státech EU.