Dostříleno: USA a Korea ukončily společné manévry

Soul – USA a Jižní Korea ukončily dvouměsíční společné vojenské manévry, které tolik popouzely komunistickou Severní Koreu a vyhrotily situaci na Korejském poloostrově, jako už dlouho ne. Analytici nyní doufají ve zmírnění napětí.

„Manévry skončily, ale americká a jihokorejská armáda zůstanou ostražité pro případ jakékoli potenciální provokace Severní Koreje včetně možného odpálení rakety,“ řekl novinářům mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok.

Napětí mezi oběma Korejemi vyústilo v uzavření společného průmyslového komplexu Kesong, který je na území KLDR za společnou hranicí. V pondělí odtud odjela většina zbylých jihokorejských zaměstnanců; zůstalo jen posledních sedm, kteří mají dořešit administrativní záležitosti.

Do vojenského cvičení se zapojila jihokorejská armáda a třetina z 28 500 amerických vojáků, kteří jsou v Jižní Koreji rozmístěni. I letos Pchjongjang pravidelně pořádané cvičení ostře odsoudil. Severokorejský hněv násobily demonstrativní přelety amerických vojenských letounů B-52 a B-2 schopných nést jaderné hlavice.

Podle bývalého jihokorejského ministra pro sjednocení I Če-jonga „byly letos manévry mnohem agresivnější než v uplynulých letech, což naopak posílilo agresivitu KLDR“. Severokorejský státní deník Rodong Sinmun v pondělním úvodníku označil společné jihokorejsko-americké cvičení „za hlavní příčinu napětí, které posouvá Korejský poloostrov k jaderné válce“. „Američtí a jihokorejští váleční štváči by měli mít na paměti, že neuniknou bídnému osudu, pokud rozdmýchají jadernou válku,“ napsal list.

Poloostrov zažil napětí po únorovém severokorejském jaderném testu, na který Rada bezpečnosti OSN zareagovala zpřísněním sankcí vůči Pchjongjangu. Následující týdny KLDR chrlila jednu výhrůžku za druhou včetně hrozeb válkou a raketovým či jaderným útokem na jih Koreje i USA.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod