Svět a 1. máj: Oslavy či romantiku v ulicích řady měst nehledejte

Atény – Tradiční svátek práce využili lidé po celém světě k průvodům v ulicích. Na řadě míst šla shromáždění ruku v ruce s demonstracemi a kritikou sociálních podmínek. V Řecku po celý den stávkovala hromadná doprava, v tureckém Istanbulu se demonstranti střetli s policií - výsledkem bylo bezmála třicet zraněných většinou z řad policistů, 72 lidí pořádkové síly zadržely. V Moskvě bylo nahlášeno hned 19 různých akcí, největší z nich pod taktovkou odborářů se zúčastnilo 90 tisíc lidí. Navzdory minulým rokům se berlínské akce nesly v nezvykle pokojném duchu, večer ale i německá metropole dostála své nechvalné tradice potyček radikálně levicových demonstrantů s policií. Vzduchem létaly kameny, láhve a dělbuchy. V ulicích během dne operovalo na 7 tisíc policistů.

V německé metropoli se už během úterního večera sešlo zhruba 10 tisíc levicových demonstrantů. Příznivci krajní pravice s reakcí počkali na dnešní poledne, když se shromáždili před oblíbenou berlínskou hospodou. Z míst, kde v minulých měsících zbili několik lidí, vyrazili na pochod městem. Opačný tábor anarchistů a příznivců levice se ale díky policistům nakonec s průvodem nestřetl. Strážci pořádku ale museli nasadit vodní děla a pepřový sprej proti vrhačům kamenů z levicového tábora. Podle odhadů policie přišlo demonstrovat kolem 480 příznovců krajní pravice a 2 tisíce jejich odpůrců.

Bez násilností se neobešel manifestační pochod ze čtvrti Kreuzberg k Braniborské bráně. Krátce před setměním začali neznámí protestující házet láhve na policejní vozy. Rozbili okna jedné spořitelny, jeijich řádění odneslo i několik aut. Další tisícovky lidí se pak zúčastnily odborářské demonstrace u Braniborské brány.

Konfrontaci s pořádkovými službami místo oslav zvolili demonstranti v Istanbulu. V několika čtvrtích kolem centrálního náměstí Taksim se podle médií demonstranti pokoušeli prorazit zátarasy a házeli na strážce pořádku kamení. „Při incidentech bylo zraněno 22 policistů,“ řekl istanbulský guvernér Avni Mutlu. Jednoho z policistů zasáhla ocelová kulka vystřelená z praku, musel být operován se zlomeninou lebky. V počtu zraněných civlistů se údaje rozcházejí, agentury hovoří o zhruba desti lidech. Nepokoje podle guvernéra vyvolávaly „okrajové skupiny“.

V Řecku proběhla celodenní stávka hromadné dopravy. Během dne byly ochromeny zejména železniční a lodní spoje. V ulicích samotných Atén se navíc sešli demonstranti, kteří kritizují vládu za slabé řešení nezaměstnanosti. V Řecku je bez práce přibližně každý čtvrtý člověk. V rámci dalších škrtů, které schválil řecký parlament, propustí země do konce příštího roku ještě 15 tisíc státních zaměstnanců. Zhruba do 8:00 SELČ stála v Aténách veškerá hromadná doprava, poté se ale rozjelo metro, autobusy, trolejbusy i tramvaje. Povrchová doprava se pak opět přerušila ve 20:00 SELČ.

Rušný první máj zažila také Moskva. Tamní odbory svolaly údajně až 90 tisíc nespokojených občanů, kteří odsuzují politiku prezidenta Vladimira Putina. Vyčítají mu, že chce ruský stát přetvořit podle vzoru Sovětského svazu. Putin je v tom utvrdil i dnes, když v Petrohradě v rámci prvomájových oslav udělil staronové tituly „hrdina práce“. Nově zřízené ocenění nápadně připomíná někdejší tituly „hrdina socialistické práce“, které byly známy nejen v bývalém Sovětském svazu, ale i v dalších zemích východního komunistického bloku, včetně Československa.

Nepokoje v ulicích Istanbulu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Policie dohlíží na průvod v Manile
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Ulice indonéské Jakarty na 1. máje
Zdroj: ČTK/AP/Tatan Syuflana
Protesty dělníků na Tchaj-wanu
Zdroj: ČTK/AP/Chiang Ying-ying
Stávky a demonstrace - řecký 1. máj (zdroj: ČT24)