Izraelská vyjednavačka s Kerrym narychlo projedná návrh LAS

Washington – Izraelská ministryně spravedlnosti a hlavní mírová vyjednavačka Cipi Livniová je ve Spojených státech, kde se na bleskově svolané schůzce sejde s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Mluvit s ním chce o posledním návrhu Ligy arabských států na vznik palestinského státu a obnově mírové iniciativy.

Arabské státy zmírnily postoj pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu a netrvají už na tom, že Palestina musí vzniknout přesně v hranicích známých do války v roce 1967. Podle katarského premiéra šajcha Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního by bylo možné přijmout menší územní výměny. Sání a několik dalších arabských představitelů se v pondělí sešli s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a tématem jejich jednání byla právě možnost obnovit mírové rozhovory.

Kerry se chce pokusit přivést obě strany znovu k jednacímu stolu a schůzkou s arabskými představiteli si chtěl zajistit podporu Ligy arabských států (LAS). „Je to velmi dobrá zpráva,“ reagovala na to Livniová. Mírová jednání jsou přerušena od roku 2010 a Palestinci jsou ochotni se k nim vrátit jenom za podmínky, že Izrael ukončí budování osad. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nicméně prohlásil, že spor s Palestinci není územní, ale jeho důvodem je sama existence židovského státu.

Arabské země od roku 2002 hájily zásadu, že Palestina má vzniknout v hranicích do války v roce 1967, tedy na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Izrael od té doby ale na západním břehu vystavěl přes 100 osad, které obývá na 300 000 Židů. Ty největší si chce ponechat a už v minulosti za ně Palestincům nabízel územní kompenzaci.

Komentář Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)