Američané zvažují, že vyzbrojí syrské rebely

Washington - Americký prezident Barack Obama a jeho kabinet přehodnocuje svůj dosavadní nesouhlas s vyzbrojováním syrské opozice. Konečné rozhodnutí zatím nepadlo. O úvahách americké administrativy hovořil ve Washingtonu ministr obrany Chuck Hagel.

„Sledují se a promýšlejí všechny možnosti,“ vysvětlil Hagel na dotaz, zda americká vláda zvažuje změnit přístup k povstalcům bojujícím proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Tiskové konference se po Hagelově boku zúčastnil jeho britský protějšek Philip Hammond. Ten řekl, že jakákoli akce by měla vycházet z „důkazů velmi vysoké kvality“.

Washington doposud přidělování zbraní syrské opozici důrazně odmítal a svůj postoj zdůvodňoval obavami, že by vojenské vybavení mohlo skončit v rukách islámských radikálů. Také zmiňoval riziko, že zbraně by konflikt ještě více vyhrotily.

Poničené části města Allepo
Zdroj: Sebastiano Tomada/Sipa USA/ISIFA

V Sýrii již více než dva roky zuří občanská válka, ve které zahynulo zhruba 70 000 lidí. Před boji uprchlo přes tři miliony obyvatel. Tvrdé střety mezi rebely a vládními jednotkami pokračovaly i dnes, především ve městě Homs.

Opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva zároveň oznámila, že vládní síly a bojové oddíly věrné Asadovi při čtvrtečním útoku na jednu z pobřežních vesnic spáchaly „masakr“. Zmíněná organizace uvádí, že vojáci zabili nejméně 50 lidí včetně žen a dětí.

Očekává ale, že konečná bilance obětí překročí stovku mrtvých. Jakákoli tvrzení o násilných činech v Sýrii je však zpravidla obtížné nezávisle ověřit.

Vyzbrojení syrské opozice (zdroj: ČT24)