Špatné známky na slovenské základce? Tak na střední zapomeňte…

Bratislava - Dostat se na střední školu bude na Slovensku už brzy podstatně těžší než teď. Aby zájemci vůbec mohli k přijímacím zkouškám, budou od příštího školního roku potřebovat na posledních třech vysvědčeních průměr lepší než 2,75. Pro gymnázium je limit ještě přísnější - rovné dvě. Letos na střední školy s maturitou nastoupilo na 40 000 studentů. Od příštího roku už to bude méně a část škol dokonce časem zanikne.

Většina učitelů ze základních škol s novým zákonem souhlasí. Podle nich by na střední školy s maturitou neměly chodit děti, které na to nemají. Nová pravidla navíc děti motivují, aby školu nezanedbávaly. „Když chce být někdo lékařem, ale nemá vlohy na matematiku, chemii nebo fyziku, tak lékařem prostě nemůže být,“ prohlásil mluvčí ministerstva školství Michal Kaliňák.

Zákon, který průměr známek vypočítává hlavně z přírodovědných předmětů, ale napadli opoziční poslanci u ústavního soudu. Podle nich prý omezuje přístup ke vzdělání. „Slovensko je podle našich informací jediná země na světě, kde ze zákona bez výjimky stačí jedno vysvědčení se špatným průměrem a žák je doživotně vyloučený z možnosti mít maturitu,“ namítá například poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)