Curiosity má po prázdninách, zase se bude pracovat

Washington – Curiosity je opět v moci svých pánů z NASA, měsíční volno americkému průzkumnému vozítku na Marsu skončilo. Spojení se sondou se přerušilo počátkem dubna, když se rudá planeta z pohledu Země schovala za Slunce, a tak kontrolní středisko na Zemi dočasně zastavilo zasílání povelů tomuto tunovému stroji. Nyní jsou už obě planety v komunikačním dosahu.

Mars se z pohledu Země schová za Slunce vždy po 26 měsících, takže pracovníci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) už mají s touto situací dostatečné zkušenosti. Zatímco Curiosity to zažila poprvé, pro další vozítko NASA Oportunity, které na sousední planetě přistálo v lednu 2004, to bylo už popáté. A pro sondu Odyssey, která obíhá kolem Marsu od roku 2001, dokonce pošesté.

Sonda Curiosity přistála na Marsu loni v srpnu ve velkém Galeově kráteru a zahájila dvouletou výpravu s cílem zjistit, zda na Marsu někdy byly podmínky pro existenci mikrobiologického života. Svůj hlavní cíl mise už splnila: z 6,5 centimetru hluboké díry, kterou vyvrtala před přerušením spojení, získala důležité vzorky. Jejich analýza umožnila vědcům na Zemi učinit závěr, že na Marsu před miliardami let podmínky pro výskyt života skutečně mohly být.

Podle představitelů mise nyní sonda vyhloubí poblíž prvního vrtu další díru k potvrzení předchozích údajů a také pro rozšíření poznatků vědců o dané oblasti. Pak se vozítko pravděpodobně vydá na zhruba deset kilometrů dlouhou pouť k úpatí tajemné hory Sharp, která se v centru Galeova kráteru zvedá do výše 5,4 kilometru.

I když z NASA v dubnu sondě žádné povely neposílali, Curiosity nezahálela. Nikam sice nejezdila ani neprováděla žádné složité operace, ale pokračovala v monitorování marsovského počasí a radiace.

Vydáno pod