Omluva po tři čtvrtě století: Irsko amnestovalo válečné hrdiny-dezertéry

Dublin - Irská vláda oficiálně omilostnila téměř pět tisícovek někdejších válečných veteránů, kteří během druhé světové války dezertovali z armády neutrálního Irska, aby mohli v britských jednotkách bojovat proti nacistickému Německu. Omluvou a amnestií se uzavřela temná kapitola irských dějin, která zemi zahanbila a válečným veteránům způsobila příkoří.

Podle Petera Mulvanyho, který v Irsku vedl kampaň za rehabilitaci válečných veteránů, zacházely ve 40. letech irské úřady s „dezertéry“ jako se zrádci. Sousedé se jim na ulici vyhýbali, lidé se dostávali do izolace a ztráceli zaměstnání. Vládní omluva - ve většině případů posmrtná – přišla podle Mulvanyho pozdě, ale je „milosrdná a rozumná“.

Irsko v letech 1919-1921 vybojovalo ve válce s Británií nezávislost a nevraživost proti všemu britskému přetrvala až do druhé světové války. Irská vláda během válečného konfliktu zavřela své přístavy pro konvoje spojeneckých lodí, odmítala přijímat židovské uprchlíky z Evropy a udržovala srdečné kontakty s Německem i jeho japonským spojencem. Tehdejší premiér Eamon de Valera byl jediným západoevropským státníkem, který v dubnu 1945 po Hitlerově smrti Německu kondoloval.

Ministr: „Učinili to nejlepší pro ochranu irské nezávislosti“

V této atmosféře opustilo irské ozbrojené síly bez povolení asi 4800 mužů, aby se přihlásili do britských jednotek k boji na frontě. „Někteří to udělali kvůli dobrodružství, jiní protože si chtěli vydělat. V britské armádě platili o dost líp než v irské,“ uvedl historik Brian Mac Aonghusa. Tehdejší irská vláda proti nim tvrdě zakročila, po skončení války je odmítala zaměstnávat ve státních podnicích a jejich jména zařadila na černé seznamy. Mnozí z nich ztratili nárok na důchod a jejich rodiny přežívaly v nedostatku.

Milost pro irské veterány (zdroj: ČT24)

Dnes už žije jen asi stovka těchto lidí, kteří podle dnešního prohlášení ministra spravedlnosti Alana Shattera „navzdory postihu učinili to nejlepší pro ochranu irské nezávislosti“. Kdyby podle Shattera nacistické Německo ve válce s Británií zvítězilo, stalo by se Irsko nepochybně další z řady okupovaných zemí. „Tito lidé podstatně přispěli k ochraně svrchovanosti naší země,“ uvedl ministr.