Schwarzenberg o izraelských osadách: Zbytečná provokace

Jeruzalém – Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nikdy nepodpoří izraelské nálety na zbrojní konvoje v Sýrii ani potenciální letecké útoky na íránská jaderná zařízení. Český ministr zahraničí to řekl v pondělí při návštěvě Izraele v rozhovoru pro izraelský zpravodajský portál Times of Israel.

Schwarzenberg v rozhovoru řekl, že přátelství ČR k Izraeli trvá, avšak to neznamená, že Praha bude s Izraelem souhlasit ve všem. 

O plánované kontroverzní výstavbě nové osady v blízkosti východního Jeruzaléma na západním břehu Jordánu ministr řekl, že je to „strašná“ a zbytečná provokace. „Abych byl upřímný, máme v poslední době s osadami problém. Zejména, když vláda prohlásí, že začne stavět v té jedné určité oblasti - E1 - která je spojnicí mezi Jeruzalémem a palestinským územím,“ řekl ministr. 

Karel Schwarzenberg:

„Stavět v E1 by bylo strašné i pro Izrael. Věci by se neměly dělat proto, aby provokovaly všechny okolo, což je někdy velké pokušení. Přiznávám, že mu někdy sám podlehnu, ale doufám, že otcové Izraele budou dost moudří na to, aby to nedělali.“

Zároveň prohlásil, že by nebyl proti tomu, aby se v Evropské unii výrobky pocházející z východního Jeruzaléma a západního břehu Jordánu, tedy z území, na němž chtějí mít Palestinci svůj stát, označovaly za zboží vyrobené na okupovaných palestinských územích. 

Izrael o výstavbě v E1 začal uvažovat loni, když Palestinci požádali o nový status v OSN a získali jej. Osada v E1 by spojila Jeruzalém s osadou Maale Adumim, čímž by vznikl velký blok židovské zástavby na západním břehu, a toto území by se tím vlastně rozdělilo na severní a jižní část. Plán kritizovalo mnoho zemí a některé z nich svůj protest tlumočily izraelským velvyslancům. 

Schwarzenberg zdůraznil, že svět stále stojí za řešením izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států, tedy Palestiny vedle Izraele, a že Palestinci na dohodu nikdy nepřistoupí bez toho, že získají také část Jeruzaléma. 

Izraelské osady na palestinském území
Zdroj: ČT24

Portál označil Schwarzenbergovu kritiku za „neobvykle tvrdou“, ale zároveň citoval mluvčího izraelského ministerstva zahraničí, podle něhož jsou Češi natolik dobrými přáteli, že Izrael jejich kritiku považuje za užitečnou. 

Times of Israel připomněl, že ČR byla jediná v EU, kdo loni v OSN hlasoval proti novému statusu Palestiny, ze což Netanjahu poděkoval premiéru Petru Nečasovi. 

K nedávným izraelským útokům na sklady zbraní v Sýrii poznamenal, že „jako zodpovědný ministr zahraničí nikdy nemůžete podpořit věci, které odporují mezinárodnímu právu“. Prohlásil, že není zastáncem útoků na území cizích států. „Nikdy jsem nepodpořil americké nálety v Pákistánu, ale naprosto chápu ty, kdo to dělají,“ řekl.

Vydáno pod