Chodorkovskij zatím zůstává za mřížemi

Moskva – Moskevský soud odložil na 27. prosince vynesení rozsudku nad někdejším nejbohatším mužem Ruska Michailem Chodorkovským. Tomu hrozí dalších šest let za mřížemi v případu podezření z rozsáhlé zpronevěry a praní špinavých peněz. Chodorkovskij už byl odsouzen k osmi letům za údajné daňové úniky. Rozsudek nad bývalým ropným magnátem a jeho společníkem Platonem Lebeděvem měl být původně vynesen dnes, opozice proces pokládá za politicky vykonstruovaný.

Sdělení o odložení rozsudku bylo vyvěšeno v budově soudu. Příčiny odkladu neuvedla ani mluvčí soudu, vysvětlení se nedomohli ani advokáti Chodorkovského a jeho rodiče. Soud přitom ještě v úterý ujišťoval, že čtení rozsudku začne dnes ráno.

Před soudem se sešlo asi 300 lidí s transparenty požadujících osvobození vězně a v budově se už ráno shromáždil dav novinářů v očekávání verdiktu v tomto ostře sledovaném procesu. Spekuluje se, že soudce Viktor Danilkin buď nestačil od posledního zasedání 2. listopadu sepsat verdikt, anebo že odklad souvisí s chystaným vystoupením premiéra Vladimira Putina. Ten má ve čtvrtek v přímém televizním přenosu debatovat s národem.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Obhajoba je sice přesvědčena, že během dlouhého procesu prokázala absurdnost obvinění a nevinu klientů, ale v osvobození příliš nevěří ani advokáti, ani sám Chodorkovskij. V předvečer verdiktu bývalí západní státníci apelovali na prezidenta Dmitrije Medvěděva, aby ukončil „nespravedlivé“ pronásledování Chodorkovského. Vězeň dostal i prestižní cenu od německých ochránců lidských práv.

Michail Chodorkovskij

Někdejší nejbohatší Rus byl původně odsouzen k osmi letům vězení za daňové úniky. Propuštěn měl být v roce 2011, loni v březnu ale začal nový proces. Za údajné rozsáhlé zpronevěry ve výši stamiliard rublů obžaloba původně požadovala více než 22 let vězení. Nakonec však rozsah obvinění zredukovala a žádá 14 let, včetně původního trestu. Dá-li soud obžalobě za pravdu, vězeň neopustí celu před rokem 2017.

Vydáno pod