Bangladéšská tragédie: Přes 800 mrtvých a stále není konec

Dháka – Už osm stovek přesáhl počet mrtvých, které ve svých sutinách pohřbila zřícená osmipodlažní budova s textilními továrnami na předměstí bangladéšské Dháky. Jde o nejhorší neštěstí tohoto druhu v novodobých dějinách. Mezi oběťmi je 790 mrtvých nalezených přímo v ruinách budovy a 13 lidí, kteří podlehli svým zraněním v nemocnici. V Bangladéši už z bezpečnostních důvodů uzavřeli 18 textilních továren.

Budova s textilními dílnami se zřítila před dvěma týdny. Množství obětí znovu stouplo, když byly v noci na dnešek nalezeny v sutinách objektu desítky dalších těl; bilance vzrostla na 803 mrtvých. V souvislosti s neštěstím bylo zatím zadrženo devět lidí, včetně majitele budovy. Pokud je soud uzná vinnými z vražd či masového zabití, hrozí jim trest smrti. Mezi zadrženými je i stavební inženýr, který dům prohlížel jen den před neštěstím. Kvůli velkým prasklinám na zdech ho doporučil okamžitě zavřít. Šéfové textilních firem to ale ignorovali. 

Vyšlo najevo, že původně pětipatrová stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží. Majitelé je k ní přidali dodatečně. V komplexu byly i obří generátory, které pracovníci zapnuli těsně před zřícením budovy.

Bangladéšské úřady už v zemi od katastrofy uzavřely z bezpečnostních důvodů 18 textilních továren: 17 továren v Dháce a jednu ve druhém největším bangladéšském městě Čitágáonu.

Počet obětí v Bangladéši přesáhl 800 (zdroj: ČT24)

Pozůstalí se hádají o těla

Jen za dnešek našli záchranáři padesát mrtvých těl, mnoho pozůstalých ale na objevení svých blízkých stále čeká. Pohřešuje se ještě zhruba 200 lidí. Na místě neštěstí se navíc vyskytl nový problém: Objevují se případy, kdy se pozůstalí hádají o těla mrtvých, na něž si činí nárok několik rodin. Těla jsou totiž často zdeformovaná váhou sutin, na místě navíc leží už druhý týden ve velkém vedru. Budova také stála na podmáčené půdě, a některá těla se proto začala rozkládat. „Neustále dostáváme nová těla k inspekci. Snažíme se je provádět co nejpřesněji, ale občas je to nemožné. Když se to podaří, tělo předáme pozůstalým i s 20 tisíci taka (asi pět tisíc korun) na pohřeb,“ říká jeden ze záchranářů.