Alžběta II.: „Neprospěšné“ imigranty odstraší nový zákon

Londýn - Britská královna Alžběta II. zahájila parlamentní sezonu ve Sněmovně lordů, kde představila legislativní program vlády pro rok 2013. Ta chystá především přísnější zákony pro imigranty, jež by vstoupily v platnost ještě před uvolněním pracovního trhu pro Bulhary a Rumuny v lednu příštího roku, uvedla královna. Vláda Davida Camerona chce také reformovat penzijní systém a podpořit ekonomiku, minimální ceny alkoholu ovšem nejsou na pořadu. Ceremoniálu, který je starý víc než pět století, byli přítomni poslanci obou komor.

Posílení ekonomiky prioritou

Vláda Davida Camerona chce také reformovat penzijní systém, minimální ceny alkoholu ovšem nejsou na pořadu. Podle královny zůstává prioritou vlády „posílení ekonomiky a snižování deficitu“.

Přísnější postoj k imigrantům chce Cameron zavést mimo jiné i vzhledem k rostoucímu vlivu protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která konzervativní straně přetahuje voliče díky populárním návrhům na omezení přílivu přistěhovalců. UKIP posílil v nedávných regionálních volbách a vládě vyčítá také příliš vstřícný postoj k Evropské unii.

Královna Alžběta II.
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Vláda nyní plánuje omezit imigrantům přístup k některým bezplatným službám ve zdravotnictví a zavést přísnější kontrolu nelegálních přistěhovalců včetně pokut pro zaměstnavatele, kteří jim dávají práci. 

Deportace ilegálních imigrantů bude snazší

Ilegální imigranti budou mít také těžší sehnat podnájem. Majitelé bytů totiž budou mít nově povinnost kontrolovat totožnost a status nájemníků. Stát bude rovněž moci snadněji prosadit případnou deportaci.

Britský premiér David Cameron
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Nový zákon by měl zajistit, aby „tato země přitahovala lidi, kteří jsou jí ku prospěchu a odstrašovala ty, kdo nejsou,“ řekla královna. 

Tradiční projev sice čte panovník, text ale připravují ministři současné vlády. Součástí řeči je právě i seznámení s plánem legislativních změn pro letošní rok.

Vystoupení královny v parlamentu se zúčastnil také princ z Walesu s chotí. „Královna se teď chystá sdílet víc povinností se svým synem Charlesem – následníkem trůnu,“ poznamenal Ivan Kytka, spolupracovník ČT v Londýně.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)