Chtěl upálit desítky sousedů, dostal 330 let žaláře

Madrid – Pouhopouhé štěstí zachránilo před čtyřmi lety desítky lidí v bytovém domě ve Španělsku před smrtí uhořením. Právě tu si přál jedenasedmdesátiletý muž, který se chtěl zbavit celkem více než padesáti sousedů. Jeho plán ale nevyšel, protože se oheň nešířil dost rychle. Soud v Seville nyní muže potrestal bizarními 330 lety vězení. Podle zákona si musí odsloužit maximálně třicet let.

Soudce zdůvodnil vysoký trest tím, že se útočník jednoznačně snažil zabít co nejvíc lidí. Po celém domě totiž rozmístil propanbutanové bomby a kanystry s benzinem - jeden byl dokonce i ve výtahové šachtě. Podle vyšetřovatelů muž chtěl, aby se oheň šířil co nejrychleji a lidé neměli šanci uniknout. Nakonec ale vše dopadlo relativním „happy endem“, když se pouze několik osob zranilo.  

Důvod? Pomsta za údajné pomluvy 

Z výslechů vyplynulo, že žhář je paranoidní osobnost a měl pocit, že ho sousedé pomlouvají a využívají ho. Proto se jim chtěl pomstít. 

Sousedské spory jsou častou rozbuškou násilných činů, řadu tragédií způsobily i v Česku. Naposledy letos v únoru vyhodil jeden z nájemníků do vzduchu panelový dům ve Frenštátě pod Radhoštěm, zemřelo při tom pět lidí.

Vydáno pod